Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Над 40 000 лв. на месец - морално ли е директори на държавни и общински болници да получават такъв доход?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:50, 29.08.2023
39156
Чете се за: 06:25 мин.
Здраве
Слушай новината

Директорите на две държавни и една общинска болница са получавали чист месечен доход от над 40 000 лева през 2022 г. Това показват данните от подадените от тях декларации в Комисията за противодействие на корупцията. Има ли нужда от преразглеждане на методиката, по която се формират заплатите в здравеопазването?

Основният извод, който правим след като прегледахме всички подадени декларации за доход, е, че съществува огромен дисбаланс в размера на заплащането между ръководство и медици.

Финансирането на болниците - защо има голяма разлика в заплатите?

Правим уточнението, че не всички директори са посочили доходите си в подадените декларации за 2022 г.

Ето седемте директори на държавни и общински болници, които имат доход между 300 000 и 800 000 лева на година. Освен заплатата, тук се включват например клинични проучвания, заплащани от фармацевтични фирми, работа като едноличен търговец, консултантска дейност.

А осем директори успяват само от заплата и бонусите към нея годишно да си осигуряват между 150 000 и почти 300 000 лева. Правим уточнението, че това е данъчна основа - тоест сума дори по-малка от чистия доход. Три от тези болници са в столицата, 4 от тях - в неголеми градове като Карнобат, Мадан, Самоков и Сандански.

Същевременно едва 16% от държавните и общински болници са въвели напълно минималните ставки за заплати на медиците, които са около 2000 лева за лекар и под 1500 лева за сестра - тоест в момента основната заплата на медиците в 84% от болниците е по-ниска.

67429 лева – толкова получава средно на месец от заплата и друга стопанска дейност директорът на общинската Белодробна болница в Хасково.

"Става въпрос за научна дейност - участие в наблюдение на пациенти в клинични изпитвания основно, освен това имам и консултантска дейност", заяви Веселин Калфов - директор на СБАЛПФЗ - Хасково.

Освен това д-р Калфов има и частен кабинет.

На второ място е директорът на "Майчин дом" в столицата - с над 50 000 лева месечно. Тази година в болницата имаше протести срещу него, от Здравното министерство не откриха нарушения. Директорът отказа коментар.

С над 42 000 лева средно на месец на трето място по доходи сред директорите се нарежда ръководителката на общинската очна болница във Варна. Тя отказа да говори с екипа ни. И в тази болница не са достигнати нивата на заплати на медиците съгласно КТД по данни на МЗ към месец юни.

По данни на Здравното министерство едва 12 от 61 държавни болници дават заплати на служителите си спрямо заложеното в Колективния трудов договор за всички категории. Общинските болници, покриващи минимална ставка от около 2000 лева за лекар, са 17 от 120 или 14%.

На този фон - 42% от ръководителите на държавни и общински лечебни заведения имат годишен доход между 100 000 и 800 000 лева. Седем директори на година успяват да изработят над 300 000.

Прави впечатление, че има огромни разлики в заплатите на директорите на различни болници. В МБАЛ Карбонат например само от заплата и добавки към нея директорът получава над 214 000 лв. годишно, докато в "Пирогов" - 65 000 лева.

Кои са столичните държавни и общински болници, в които директорите получават годишна заплата и добавки към нея над 100 000 лева? Проверката ни показа, че това са 10 лечебни заведения.

А кои са столичните държавни и общински болници, в които директорите имат годишен доход от заплата, работа като едноличен търговец, други договори или други стопанска дейност? Това са 16 лечебни заведения.

34 държавни и общински болници имат директори със заплата и добавки към нея над 100 000 лева годишно.

77 са болниците с доходи освен от заплата и от други договори, работа като еднолични търговци или друга стопанска дейност над 100 000 лева за 2022 година.

Според нормативната уредба директорските заплати са обвързани с различни показатели. Към основната заплата се прибавят клас, ДМС, преподавателска и частна дейност, клинични изпитвания. Попитахме здравното министерство обмисля ли се преразглеждане на формулата?

Отговориха, че методиката ще се промени частично - но само за държавните болници. Доколко обаче това реално ще намали неравенството в заплащането между ръководството и медиците? Вероятно не значително, защото засяга само основната заплата. Доколко е нормално развиването на частна лекарска дейност докато се управлява публично предприятие - практика, която не един директор развива? В крайна сметка потърпевш от хаоса в здравната система е пациентът, който доплаща за грижа, чието качество е под въпрос.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор между Васил Терзиев и Георги Георгиев заради бюджета на София
Спор между Васил Терзиев и Георги Георгиев заради бюджета на София
Една жертва и 5 ранени след катастрофа на пътя между Якоруда и Юруково
Една жертва и 5 ранени след катастрофа на пътя между Якоруда и Юруково