НОВИНИ

Божков е бил експулсиран от ОАЕ заради връзки с руски граждани според източници на БНТ

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:55, 29.08.2023 (обновена)
9031
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

По своя воля ли се е върнал в България Васил Божков? Софийската градска прокуратура разпространи документи, от които става ясно, че Обединените арабски емирства ще екстрадират Божков с директен полет от Дубай до София. Според източници на "По света и у нас" властите в Емирствата са препоръчали на бизнесмена да напусне страната. Близо пет часа продължи разпита в прокуратурата на Васил Божков по твърденията му за подкупи на стойност над 60 млн. лева, дадени на бившия премиер Бойко Борисов и тогавашният финансов министър Владислав Горанов.

Според разпространените от Софийската градска прокуратура документи на 28 август МВР е уведомило държавното обвинение за получена нова телеграма от Интерпол - Абу Даби, в която пише, че властите в Обединените арабски емирства са решили да екстрадират Васил Божков с директен полет от международното летище в Дубай до София. Посочва се, че полетът е планиран за 25 август и ще кацне в София същия ден в 15:15 ч. Датата, на която МВР на Емирствата е издало документа, е 23 август. От прокуратурата уточняват, че на този етап в България не е получен съдебен акт от компетентнтите власти в Обединените арабски емирства, в който да е посочено решението за екстрадиция. От офиса на Васил Божков в София предоставиха на "По света и у нас" документ на арабски, издаден също на 23 август 2023 година, със заверен превод на български. В него е описано, че на 20 юни 2023 година Васил Божков се е явил в прокуратурата в Абу Даби. Във връзка с искане за екстрадиция от 2020 г., която е била отказана по съдебен ред, Божков е заявил, че желае да се предаде доброволно на българските власти.

Георги Гатев, адвокат на Васил Божков: "Аз разполагам с документ, който представих при гледането на делото миналия път, че той доброволно с разрешение на прокуратурата се връща в България и че не е екстрадиран. Той, както видяхте, се върна абсолютно сам, той ако е бил екстрадиран, нямаше да бъде пуснат сам да пътува.

Според източници на "По света и у нас" има данни, че властите в Обединенте арабски емирства няколко пъти са посъветвали българския бизнесмен по своя воля да напусне страната.

В последната седмица преди да напусне Дубай, да се върне в България, той имал ли е разговор с властите в Дубай, те изявявали ли са някакво желание той да напусне страната, било то под формата на молба или някакъв друг начин?

Георги Гатев: Това, което аз знам, че е имал такъв разговор, той се е състоял в последните месеци, когато е пуснал молба да се върне в България, три пъти е имал разговор в прокуратурата, тяхната в Дубай, където му е бил поставен въпросът три пъти - вие сигурни ли сте, че искате да се върнете в България и можете ли да разчитате там на безопасност и той потвърдил.

Днес близо пет часа Васил Божков дава показания като свидетел по разследването, което беше образувано по повод твърденията му, че е бил изнудван от бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и медийната съветничка на лидера на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.

Георги Гатев: За дадените там 60 милиона лева, които се твърдеше, че ги е предал на министъра на финансите. "Горе долу той си потвърждава това, което заяви в началото с някои доуточнения, продължават разпитите, както ви казах утре. Има още неща, които да се изясняват от това, което той беше оповестил и което твърдеше, така че на този етап не мога да ви дам повече информация".

По това разследване през пролетта на миналата година Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани за 24 часа и освободени, без обвинения. След това три съдебни инстанции обявиха Заповедите за задържане за незаконни, тъй като не намериха доказателства тримата да са извършили каквото и да е престъпление. В мотивите тогава беше записано, че твърденията на Васил Божков не се потвърждават от нито едно друго доказателство.

Целите документи може да видите ТУК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицейска акция в община Сунгурларе след инцидента в с. Прилеп
Полицейска акция в община Сунгурларе след инцидента в с. Прилеп
Софийската градска прокуратура обвини Любена Павлова
Софийската градска прокуратура обвини Любена Павлова