НОВИНИ

Трябва ли да бъде създаден списък с лекарства, които дават фалшив положителен тест за дрога?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:23, 29.08.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева е поискала от министрите на здравеопазването и вътрешните работи да бъде изготвен списък с лекарства, които дават фалшив положителен тест за наркотици. Сред тези медикаменти са и често използвани без рецепта медикаменти.

Според омбудсмана Диана Ковачева масово хората не са ориентирани кои лекарства дават ефект, подобен на употребата на наркотици.

"Имам вече доста жалби, при които хора, които ползват аналгетици, кортикостероиди, при тестовете за дрога дават положителен тест", съобщи Диана Ковачева.

Омбудсманът настоява да бъде сформирана междуведомствена работна група, която в кратки срокове да изготви лекарствен списък.

"Всъщност аптекарите не могат да кажат, защото няма такъв официален списък", поясни тя.

Според токсиколози изготвянето на подобен списък е сложна задача. Причината - всеки човек има индивидуална метаболитна обмяна.

"Много е сложен, от експертна гледна точка е отговорът, как тези медикаменти повлияват рецепторите и как това се отразява на шофирането. Тези медикаменти могат да подтиснат рецепторите, могат да ги активират. Сложни процеси участват. Имаме и генетично закодиране на активността на рецепторите. Аз смятам, че е невъзможно да се се състави такъв списък от лекарства", заяви проф. д-р Снежа Златева - началник на Клиниката по токсикология във ВМА-Варна.

Тестовете за наличието на наркотици са имунни и могат да разпознаят цялата молекула на медикамента или да реагират на негов метаболит, обясняват специалистите. Резултатът зависи от два основни фактора - чувствителността на теста и метаболизма на всеки човек.

"За тези изминали години около 20% са фалшиво положителни проби", поясни проф. д-р Снежа Златева.

"Много случаи имаме след употреба на енергийни напитки се получават фалшиво положителни тестове, не само след лекарства. Има случаи хора остават без работа за седем, осем, девет месеца след отнемане на книжката", каза Силвия Петкова - адвокат по наказателно право.

Друг проблем се оказва и чакането на резултатите от биологичните проби, когато има съмнение за резултатите от полевия тест.

Силвия Петкова - адвокат по наказателно право: "Най-краткият случай в моята практика е бил три месеца, най-дългият 14 месеца", заяви адвокат Петкова.

Изследване на Националния фокусен център за 2021 г. показва, че 45 процента от тестовете за дрога на пътя тогава са дали несъответствие с кръвната проба. Изследванията на урината, където наркотикът се задържа най-дълго в 23 процента от пробите пък са потвърдили резултата от теста на пътя, макар кръвният да е бил отрицателен.

"В урината се оказва, че действително има наличие на наркотично вещество, но това, което се признава, е кръвната проба", каза Александър Панайотов от Националния фокусен център за наркотици и наркомании.

На този фон, според адвокати, новите мерки с отнемане на колите на шофьори след употреба на алкохол и наркотици от страна на МВР не са достатъчно ясни.

"Липсва каквато и да било житейска и правна логика в тези промени. Причината е, че те отново са приети набързо, без обмисляне", заяви Силвия Петкова.

Според експерти в Европа има три страни, които имат списъци с медикаменти, които могат да дадат положителен резултат. Това са Испания, Финландия и Дания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защитникът на Локо Пд Калоян Костов ще отсъства от терените поне месец, Мартин Паскалев пред завръщане в игра
Защитникът на Локо Пд Калоян Костов ще отсъства от терените поне месец, Мартин Паскалев пред завръщане в игра
Министър Илиев към националния ни отбор по волейбол: Оставете сърцето си на терена, ние сме с вас
Министър Илиев към националния ни отбор по волейбол: Оставете сърцето си на терена, ние сме с вас