НОВИНИ

Островът "Св. Св. Кирик и Юлита" става българският Лувър

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 12.11.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Островът "Св. Св. Кирик и Юлита" в Созопол ще се превърне в Световен център на изкуствата, по подобие на Лувъра в Париж.

Проектът предвижда реставрация на опустелите сгради на острова и създаване на няколко археологически центъра.

Идеята е от години, но новината идва днес след посещението на френска делегация на острова, заедно с министъра на културата Боил Банов.

Идеята запустелият остров в Созопол да се превърне в музей е от 2006 г. Тя е подкрепена и от Франция, като представители на Лувъра дойдоха на място, за да се запознаят с проекта.

"Поставили сме си с колегите срок в рамките на 6 месеца да сме готови с концепцията, финансирането и т.н. Поставили сме си за цел да изградим тук такъв музеен комплекс, който да е бисер за целия свят, защото, между другото, той няма аналог", каза Банов.

Реставрацията ще превърне бившето военно училище в музей на Черноморската култура. Ще бъдат обособени археологически зони с няколко научни центъра и изложбена зала по подобие на Лувъра в Париж.

"Изключително съм впечатлена. Сградите на този остров трябва да бъдат реставрирани. Те създават изключителен облик на мястото. Подготвяме договор за сътрудничество с вашето Министерство на културата и музеят Лувъра в Париж", заяви посланикът на Франция у нас Флоранс Робин.

Част от местните са скептични, тъй като от години се обещава, че островът ще бъде реставриран.

"Предложения, всеки министър прави предложение и никой нищо не прави, никой не си мърда пръста", смята Мария Карабазжакова, която живее в Созопол.

"Тук е едно идеално пристанище, което 30 години въобще не се използва. Така си стои, а пък това е едно богатство не само за созополчани, а за цяла България", коментира и Евтим Хрусов.

Проектът ще се финансира както от държавния бюджет, така и от Европа. Френските партньори също ще помогнат.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С мъгли и ниски температури ще започне денят утре
С мъгли и ниски температури ще започне денят утре
България в снимки - дигитален архив ще разказва историята от 20-и век
България в снимки - дигитален архив ще разказва историята от 20-и век