НОВИНИ

България в снимки - дигитален архив ще разказва историята от 20-и век

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:38, 12.11.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Интернет платформа ще събира историята, традициите и архитектурата на страната ни от 20-и век през фотографии. Дигитализираният архив ще бъде пуснат за свободно ползване в мрежата. Проектът на Фондация "Български визуален архив" се разгръща с подкрепата на Столична програма "Култура".

Дарена и намерена фотография - такава е основата, на която залагат Тихомир Стоянов, Йохана Траянова и Данаил Маджаров за сайта "Български визуален архив".

Близкото минало се събира с героите, спомените и откритията.

Тихомир Стоянов - ръководител на платформата: Интересното на архива е, че ако едни официални, институционални архиви са витрината на миналото ни, нашият сайт показва тази любителска фотография, това, което е зад витрината или в двора на българското семейство.

Дарителите описват изображенията, но се очакват и следващи коментари. Така информационната банка непрекъснато ще се актуализира.

Тихомир Стоянов - ръководител на платформата: Това са едни съживени спомени, това са прочетени снимки - това че ги правим достъпни за всеки, разкриват точно това. Дава им живот на тези снимки, престават да бъдат изгубени, изхвърлени или стоящи дълбоко в нечий шкаф. Те започват да разказват историята си наново.

Дигитализираните снимки ще бъдат свободни за разглеждане и безплатно сваляне. А новите поколения ще влизат лесно и бързо в живота на предишните.

Официалното представяне на платформата е утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Островът "Св. Св. Кирик и Юлита" става българският Лувър
Островът "Св. Св. Кирик и Юлита" става българският Лувър
Голяма част от възрастните хора в Пловдив не знаят за "зеления коридор" от днес
Голяма част от възрастните хора в Пловдив не знаят за "зеления коридор" от днес