НОВИНИ

Градовете край Киев са разрушени, на улица в Буча са намерени 20 трупа на цивилни

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:05, 03.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Ракетен обстрел е бил извършен срещу Одеса тази сутрин. Градските власти съобщават за пожари в индустриалната зона на пристанищния град. Украинският президент предупреди, че Русия се опитва да завладее Донецка и Луганска област, както и Юга на Украйна.

След дни на контраатаки край Киев, украинските сили са успели да си върнат контрола над цялата област - за това съобщи украинският заместник министър на отбраната.

Антонов-225, някогашната гордост на Украйна, вече е само останки. Най-големият товарен самолет в света беше от първите мишени на руските военни. Украинските сили успяха да си върнат контрола над международното карго летище край Киев. Но всичко там вече е разрушено.

Украйна твърди, че си е върнала контрола върху цялата Киевска област

Разрушена е и Буча - северозападното предградие на Киев, в което киевчани обичаха да бягат от големия град, заради спокойния живот, боровите гори и красивите пейзажи.

"Повече от месец бяхме под постоянни обстрели. След първия ден на атаката всичко изчезна - нямахме вода, ток, газ. Нищо. След това изчезна интернетът. После спряха телефоните. Оказахме се напълно откъснати от света", разказва жена.

Войната е взела всичко от предишния живот на Буча. Няма незасегната от ударите сграда. Чуждестранни журналисти, успели да влязат в града, съобщават, че на една от улиците е имало около 20 трупа. А кметът на Буча заяви, че около 300 души е трябвало да бъдат погребани в общ гроб.

"Беше много страшно! Няколко пъти бях между живота и смъртта. Първия път - куршум удари прозореца и счупи стъклото. Вторият път парче шрапнел почти не ме уцели. Третия път вървях, не знаех, че има войник с автомат. Той стреля, но не ме улучи", споделя жителка на града.

Шарл Мишел нарече убийствата на цивилни в Буча "клане"

Вече трети ден градът е под украински контрол. Хората от Буча се опитват да вярват, че най-лошото е отминало.

Съветникът на украинския президент Олексей Арестович призова украинците, които имат възможност, да се върнат на работа. По неговите думи връщането към нормалния живот ще бъде най-ефективната помощ, която цивилните могат да окажат на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3 в 1: Сърбия избира президент, парламент и местни власти днес
3 в 1: Сърбия избира президент, парламент и местни власти днес
Ветровито време, ще застудява
Ветровито време, ще застудява