НОВИНИ

От 25 октомври затварят нощните заведения в столицата, съобщи Фандъкова

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:00, 24.10.2020 (обновена)
6174
Чете се за: 02:01 мин.
У нас
Снимка: Pixabay

София затяга мeрките срещу заразата - от утре се затварят нощните заведения. След среща с общинския щаб Кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че мярката засега е за две седмици. Фандъкова препоръча и вузовете по преценка на ректорите да минат на дистанционно обучение.

Според заповедта на директора на столичното РЗИ от утре се затварят нощните заведения в столицата. Това включва дискотеки, пиано-барове, нощни барове , нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. Мерките могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната ситуация. Препоръчва се и преминаване към онлайн форма на работа и на обучение за големите ученици.

С подробния текст на заповедта може да се запознаете ТУК

От своя страна, пък от БЛС заявиха, че времето на компромиси изтече и настояха не само нощните заведения, но и стадионите да бъдат затворени, т.е. да не се допуска публика на мачовете.

В последните дни София влезе трайно в „червената зона" с постоянен ръст на броя на заразените и хоспитализираните - предупреди кметът Йорданка Фандъкова. Затова се налагат допълнителни марки.

"Взехме решение от утре, в срок от две седмици, да бъдат затворени нощните заведения в града. Заедно с това отправяме препоръки към работодателите да могат да освободят за онлайн работа всички екипи, които имат възможност да работят от къщи. Университетите, там където има възможност също да минат на онлайн обучение. Смятам, че като следваща мярка трябва да бъде и преминаването на онлайн обучение на големите ученици, но това е нещо, което ще обсъдим с образователния министър и ще обсъждаме, ако има такава необходимост на следващи заседания на щаба", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

В ефира на БНТ директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви, че заразяването със корона вирус става най-вече в нощни заведения и те са най-рискови.

"Къде е най-големият риск? В питейно заведение, в бар, защото там се консумира алкохол, хората когато комуникират при по-силна музика, приказват по-високо, има близък контакт за дълго време. А при нормален разговор, при едно прилично отстояние, трябва да сме повече от час, час и половина за да може да стане заразяването", заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Заради усложнената противоепидемична обстановка и занижения контрол, от лекарския съюз поискаха затваряне и на стадионите, като мачовете да се играят без публика.

"По стадионите всички сме свидетели, че макар да има редуциран брой посетители и да има определени правила, които трябва да се спазват - те не се спазват. Същото се отнася и за нощните заведения - знаете, че там не се спазват отстояния", каза проф. Николай Габровски - зам.-председател на БЛС.

От асоциацията на заведенията реагираха остро на въведените ограничения. Според председателя на асоциацията Ричард Алибегов мерките няма да имат здравен ефект. Единственият резултат ще бъде, че над 100 000 души от бранша ще останат без работа. Той изрази недоволство, че по стадиони и протести се събират далеч повече хора, а се въвеждат ограничения за заведенията, които са единственият сектор, в който до момента няма доказано огнище на зараза.

Екипите на Столичната община, полицията и Столичната здравна инспекция продължават с проверките за задължителното носене на маски в градския транспорт, в търговските обекти, както и при струпване на хора на открито. В последните 10 дни са направени над 640 проверки в транспорта и над 2000 в търговски обекти.

И на финала Специалистите предупреждават отново, че много е важно всеки от нас да спазва дисциплина и на работното място, защото заразяването в тази среда е особено лесно.

По темата работиха: Зоя Велинова, Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местим стрелките с един час назад. За последен път ли сменяме часа?
Местим стрелките с един час назад. За последен път ли сменяме часа?
Окончателно: Неделев напуска Ботев (Пловдив)
Окончателно: Неделев напуска Ботев (Пловдив)