НОВИНИ

От другата седмица: Маските за ваксинирани падат, но не за всички

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:30, 10.06.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Още
Слушай новината

Здравното министерство обмисля работещите в малки търговски обекти, фитнеси и фризьорски салони, които са имунизирани срещу коронавирус, да не носят маска на работното си място. За клиентите обаче нищо не се променя. Облекчаването на по-строгите мерки се очаква да стане в началото на следващата седмица.

Маските за ваксинирани падат, но не за всички и не навсякъде.

Сред обсъжданите идеи е маските да не са задължителни за ваксинирани служители в спортни зали, фитнеси, фризьорски салони, малки магазинчета и колективи до 7 души.

В малко заведение например, ако е имунизиран, персоналът ще може да свали маските. Докато пазаруват обаче, клиентите ще бъдат с маски, дори да са ваксинирани. Какво точно обаче ще пише в заповедта, все още се обмисля.

Засега е ясно, че в големите хранителни вериги всички ще продължат да носят маски.

Първа стъпка към стимулиране на ваксинационния процес - така служебният заместник-министър Александър Златанов определи отпадането на маските за имунизирани служители в малки обекти. Служителите ще удостоверяват, че са били ваксинирани със сертификат.

"Стъпката е внимателна, премислена и първата, с цел да бъдем внимателни по отношение на рисковете, които това действие би могло да донесе, те са минимални", заяви зам.-министър Златанов.

Именно заради възможните рискове в големите търговски обекти, маските ще останат задължителни и за работещите, и за клиентите.

"Маските ще останат в рисковите зони, които сме определили - големите търговски обекти, административни сгради, където доста хора получават услуга, където не може да контролираме хората с ваксини, може би на тези места", уточни Златанов.

Засега не се обсъжда вариант преболедувалите служители с ковид сертификат да бъдат освободени от носене на маски. Освен това такъв сертификат могат да получат единствено прекаралите вируса, които са го доказали с PCR тест. Над 100 000 българи обаче са потвърдили инфекцията с антигенен тест.

"Антигенни тестове се обсъждат в момента в Европейската комисия дали да са валидни и дали на база на антигенен да се издава сертификат, все още въпросът не е решен, ние също не сме го решили", коментира зам.-министърът.

В здравното министерство е получена препоръка от омбудсмана Диана Ковачева, в която настоява проблемът да се постави на европейско ниво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грешен превод на думите на Карадайъ - в основата на политическо напрежение
Грешен превод на думите на Карадайъ - в основата на политическо напрежение
ВАС потвърди позицията на БСП: Не е имало чума по дребните животни
ВАС потвърди позицията на БСП: Не е имало чума по дребните животни