НОВИНИ

От КАС са приели за честни показанията за невинност на Камила Валиева

Спортният арбитражен съд определи като "несъстоятелни" аргументите на Световната антидопингова агенция

камила валиева
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:49, 07.02.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Показанията на руската фигуристка Камила Валиева по време на изслушването пред Спортния арбитражен съд (КАС) бяха възприети от арбитрите като справедливи и достоверни, но недостатъчни, за да бъде оправдана тя за нарушение на антидопинговите правила. Това се съобщава в мотивите на решението на съда, които са публикувани на сайта на организацията.

"Спортистката предостави доказателства и се яви пред съдебния състав. Трябва да се каже, че съдиите я считат за честен, прям и надежден човек и нейните изявления за невинност бяха правдоподобни. Въпреки това, тези изявления очевидно са недостатъчни, за да може тя да бъде оправдана за употребата на допинг", се казва в материала, цитиран от ТАСС.

Заседанията по делото на Валиева в КАС се проведоха от 26 до 28 септември миналата година. Съдът реши да възобнови заседанията на 9 и 10 ноември поради необходимостта от изготвяне на допълнителна документация. На 9 ноември Валиева беше повторно разпитана от арбитрите.

На 29 януари КАС дисквалифицира Валиева за четири години за нарушаване на антидопинговите правила. Тя е уличена в употреба на забраненото лекарство "триметазидин". Санкцията й влиза в сила от 25 декември 2021 година, а резултатите и след това са анулирани. На 30 януари Международният кънки съюз преразгледа резултатите от отборния турнир на Олимпиадата в Пекин 2022, премествайки руския отбор, който включваше Валиева, от първо място на трето.

Спортният арбитражен съд определи като "несъстоятелни" аргументите на Световната антидопингова агенция (УАДА), според която думите на треньорката Етери Тутберидзе за търсенето на аналози на "мелдоний" показват умишлено използване на "триметазидин" от Камила Валиева.

"Твърди се, че Тутберидзе публично е заявила, че когато "мелдоний" е бил забранен през 2016 година, "трябваше да търсим нещо ново". Това може да означава всичко и, разбира се, не предоставя никаква убедителна основа за заключението, че употребата на "триметазидин" в този случай е била умишлена", се казва в решението на съда.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възроден Челси надигра Астън Вила насред Бирмингам и се класира за 1/8-финалите на ФА Къп
Възроден Челси надигра Астън Вила насред Бирмингам и се класира за 1/8-финалите на ФА Къп
В Испания регистрираха рекордни температури през януари
В Испания регистрираха рекордни температури през януари