НОВИНИ

Руската антидопингова агенция увери, че следи стриктно изявите на Камила Валиева по време на наказанието ѝ

камила валиева издържа психически отново рускиня спечели златото
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:27, 06.02.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Руската антидопингова агенция (РУСАДА) увери, че следи стриктно изявите на фигурантката Камила Валиева, докато тя изтърпява своето 4-годишно наказание за употреба на допинг, което ще продължи до месец декември 2025-а година.

Припомняме ви, че санкцията на Валиева беше потвърдена на Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана на 29 януари тази година, след което нейните резултати след 25 декември 2021-а година бяха анулирани.

Съгласно Световния антидопингов кодекс, докато изтърпява наказание, спортист не може да участва в каквото и да е качество в състезание или в каквато и да е спортна дейност, която е спонсорирана от правителството. Отстраненият атлет не може да участва още в лагери, демонстрации или тренировки, организирани от националната федерация по съответния спорт или клуб, който е член на тази федерация или е финансиран от държавата. Дисквалифициран спортист има право да присъства на спортни прояви само като зрител.

На фона на всички тези правила от РУСАДА информира, че разполага с поверителен канал, чрез който следи дейността на спортисти със спрени състезателни права и получава информация за възможно нарушение на санкцията.

"РУСАДА, както всяка национална антидопингова агенция, следи дейността на спортисти и треньори, които са дисквалифицирани. Често такава информация идва до агенцията чрез поверителен канал на сайта на РУСАДА "Докладвай допинг". През 2023-а бяха образувани пет случая за нарушаване на условията за дисквалификация", обявиха от руската антидопингова агенция.

"При получаване на информация за възможно нарушение на условията за дисквалификация, следственият отдел на РУСАДА провежда разследване срещу спортиста и/или срещу щаба му. Ако информацията се потвърди, РУСАДА започва дело. Ако има участие на други лица, може също да бъде образувано дело за нарушението, предвидено в клауза 4.9 от руските антидопингови правила - съучастие или опит за съучастие от страна на спортист или друго лице", се казва още в нейното съобщение.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата проверява 25 преписки и разследвания, свързани с Мартин Божанов
Прокуратурата проверява 25 преписки и разследвания, свързани с Мартин Божанов
Фермери от Пазарджишко затвориха подстъпа към АМ "Тракия"
Фермери от Пазарджишко затвориха подстъпа към АМ "Тракия"