НОВИНИ

От нашите пратеници: Три болници приемат само пациенти с COVID-19 край Белград

Мария Чернева
от Мария Чернева
10:44, 07.11.2021
Чете се за: 04:50 мин.
По света
Слушай новината

Сърбите се ваксинират основно с руската ваксина "Спутник", а подобно на китайците те изградиха три болници само за ковид болни.

Те се намират съвсем близо до столицата Белград.

Нашите специални пратеници Мария Чернева и операторът Миглена Гайдарова изготвиха специален репортаж за "Денят започва с Георги Любенов" за примера от съседна Сърбия.

Не е толкова велика като китайската, но пък е подобен подвиг. Ковид болницата в Батайница в предградията на Белград е построена само за четири месеца и е изцяло предназначена за болни с ковид.

"Когато се взе решение да се построи тази болница преди една година имаше към 8000 новозаразени дневно и болниците, с които разполагахме, нямаха никаква възможност да поемат толкова много пациенти. Това е най-голямата ковид болница в Европа, в нея има 930 легла. Така че тук се лекуват 930 пациенти, разделени в две отделения на интензивни и полуинтензивни грижи", казва д-р Татяна Аджич - началник на ковид болницата в Батайница.

Интензивните отделения заемат цял един етаж и без леглата си биха изглеждали като огромни складови халета. Но друго по-агресивно превзема сетивата – звуковият хаос, създаден от десетки мониторни системи. Между тази какафония и интензивните легла, съсредоточено и уверено работят лекари и сестри, всички са изненадващо млади.

"В екипа са включени най-добрите лекари – пулмолози, анестезиолози от университетската болница. Но паралелно с това беше обявен конкурс за прием на млади лекари, които са завършили току-що медицина и сега тази болница изцяло лежи на техния ентусиазъм и младост", посочва д-р Татяна Аджич - началник на ковид болницата в Батайница.

Освен интензивните отделения болницата разполага с всички останали специалности, за да посрещне всяко едно от усложненията на ковид. Хемодиализа, която работи на 24- часов режим и досега през нея са минали повече от 2000 болни. Операционна, където най-често хирурзите се справят с тромбозите, инвазивна кардиология за поставяне на стендове в случаи на инфаркт и инсулт. Но това, което със сигурност не може да се види в други болници, е огромната инсталация за кислород. Служителят едва смогва да разчисти натрупания лед, за да не блокира работата ѝ.

"Най-тежко пострадалите са тези от делта варианта на коронавируса, и специфичното е, че имат голяма нужда от кислород, защото страда най-вече белият дроб. Дневно ние хабим между 15 и 20 тона кислород, месечно това са 600 тона кислород", посочва д-р Татяна Аджич - началник на ковид болницата в Батайница.

Сърбия беше една от първите в Европа, която започна имунизация, до този момент са ваксинирани 56% от хората. Въпреки това последната вълна е една от най-тежките. Освен че вирусът вече не се спира и пред младите, които не са ваксинирани, много от вече ваксинираните се оказа, че имат нужда от трета доза.

"Тази вълна е най-тежката, защото състоянието на засегнатите бързо се влошава, една трета от дошлите тук почти веднага преминават на интензивни грижи. А 90% от тях изискват да се включат на кислород веднага. Това до сега не се беше случвало, тази зависимост от кислорода", споделя д-р Татяна Аджич - началник на ковид болницата в Батайница.

Освен тази в Батайница, Сърбия построи още две такива ковид болници – в Крушевац и в Нови сад. И трите вече са препълнени, здравните власти замислят да включат на ковид режим и други лечебни заведения. А иначе мерките са крайно меки. Зеленият сертификат е задължителен в заведенията само след 22.00 часа, носенето на маски на закрито е почти символично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ се готвят за закъснения на полети заради падане на част от ограниченията
САЩ се готвят за закъснения на полети заради падане на част от ограниченията
Обвиниха трима за незаконна търговия с артефакти
Обвиниха трима за незаконна търговия с артефакти