НОВИНИ

От нашите пратеници в Испания: Всички 67 секции са готови за изборите

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:44, 10.07.2021
Чете се за: 03:30 мин.
Европа
Слушай новината

В Испания от ЦИК са изпратени окончателните списъци с имената на членовете на всички 67 секционни избирателни комисии, поправени са и техническите грешки.

Точно в 16 часа местно време във всички секции в страната бяха отворени кашоните с изборните бюлетини, разпломбирани и отворени и машините за гласуване.

Предварително набрани от "Сиела норма" експерти, които живеят в Испания, бяха тези, които отвориха машините и дадоха подробни инструкции на членовете на СИК как да работят с тях.

Ако възникне технически проблем с някоя от машините утре, са осигурени достатъчно изборни бюлетини, за да се премине към гласуване с тях.

И така всички 67 секции в Испания, в 58 от които ще се гласува с по една или две машини, са в пълна готовност за вота утре.

Асен Асенов е един от 20-те хиляди наши сънародници, гласували в Испания на предишните парламентарни избори на 4 април.

Живее в Испания от 15 години, има собствен бизнес в ресторантьорския бранш и казва, че до този момент не е пропускал да даде своя глас на всеки вот.

"Винаги, винаги, не пропускам. Гласът трябва да се пусне. Това е фундаментално, тъй като имаме права и задължения, които трябва да изпълняваме", каза Асен Асенов.

Ковид кризата му се е отразила тежко и все още връща заеми. Въпреки това твърди, че грижата за бизнеса в Испания е много добра. Иска му се и в България да бъде така.

"Следя политиката от 2007-ма и 8-ма година. Идеята ми беше да дойда да набера капитал и да се върна в България да правя бизнес", казва Асен Асенов.

Промяна в администрацията като цяло и в правосъдната ни система са основните му очаквания

"Идеята е има ли справедливост - има държава, няма ли справедливост, няма държава", каза още Асен.

Заедно с него утре тук ще гласуват и десетки български туристи, които са на екскурзия. Сред тях са и 18-годишните Рая и Марина, които ще дадат своя глас за първи път.

"Важно е да поемем инициатива за собственото си бъдеще, важно е да се грижа за него. И ако не направя това, как по друг начин да се погрижа. Аз съм човек, който поне засега ще остава в България, ще уча в България и е важно какви решения взимам сега, за да живея живота, който искам, после", казва Рая.

"Нашето поколение има много претенции за бъдещето и трябва все пак по някакъв начин да бъдем отговорни", казва Марина.

С Лина карта и попълване на декларация на място българските туристи в Испания ще могат да гласуват в избрана от тях секция на територията на страната.

По брой секции Испания е на 4 място след Обединеното кралство, Турция и Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив на товарен влак се е запалил на гара Елисейна (ВИДЕО)
Локомотив на товарен влак се е запалил на гара Елисейна (ВИДЕО)
Увеличен е броят на секциите в Гърция заради големия брой български туристи
Увеличен е броят на секциите в Гърция заради големия брой български туристи