НОВИНИ

Доставиха бюлетините и машините в Хасково при строги мерки за сигурност

bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 10.07.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Хасково - МИР 29
Слушай новината

При строги мерки за сигурност в цялата страна бяха доставени бюлетините и машините за изборите утре. Инсталирането им мина сравнително бързо и гладко.

Нямаше съществени проблеми при доставката на бюлетини, протоколи и машини за гласуване в Хасково днес. За разлика от вота през април, когато някои секции чакаха до 3.00 ч. сутринта, за да получат машините си, днес имаше комисии, които бяха готови и запечатани още преди обед.

Вече пристигат интересни сигнали за опити за контролиране на изборите утре – като този, че кметски наместници ще следят пред секциите процеса, като присъствието си там ще оправдаят с ангажимент да мерят температура и да дезинфекцират гласоподавателите, издават наши източници.

И полицията в областта е нащрек след оперативните производства и арести в региона за опити за купуване на гласове от последните дни. В охраната на вота е включен целият наличен състав на полицията и жандармерията в Хасково, включително и служители на пожарната. Спрени са всички отпуски.

Без закъснение и под полицейски кордон в Хасково пристигнаха всички 475 машините за гласуване. Раздаването им се случи точно както е по график, за разлика от предишните избори, когато машините с часове престояха на тир паркинг извън града.

"Проверката е минала успешно, доставена е навреме, без закъснение. Запечатваме секцията и си тръгваме. Утре е дълъг ден", каза Таня Тенева, член на 61-а СИК – Хасково.

На места имаше обаче проблеми – липса на техник, който да инсталира машините, или пък неработещ принтер, който да разпечатва разписките от всяко гласуване и финалния протокол от вота.

"В 13-а секция се е получила някаква бяла лента, която е предизвикала нечетливост в определен участък, но знам, че е отстранен този проблем", каза председателят на РИК – Хасково Добромир Якимов.

Членове на комисии казаха, че в състава им отново има хора, пропуснали обученията преди вота, а това може пак да доведе до множество сгрешени протоколи и висене с часове по опашки.

"От 16 години съм по комисии. Това нещо трябва да бъде от професионалисти, които да си знаят работата, да ги викат само по избори, а не партийно", каза председателят на 78-а СИК – Хасково Диана Димитрова.

Дни след акцията и арестите за купуване на гласове в квартал "Република" и днес имаше засилено полицейско присъствие. Патрули проверяваха входовете и изходите на града и следяха за нови опити за компрометиране на вота.

И в деня за размисъл се наложи от полицията в Хасково да претърсват адреси и да издават предупредителни протоколи.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК разреши заснемане и излъчване от секциите при отчитане на резултатите от вота
ЦИК разреши заснемане и излъчване от секциите при отчитане на резултатите от вота
Ашли Барти триумфира за първи път на Уимбълдън
Ашли Барти триумфира за първи път на Уимбълдън