НОВИНИ

В Малта ще допускат само срещу сертификат за ваксинация

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:49, 10.07.2021
Чете се за: 02:02 мин.
Европа
Слушай новината

Европейският съюз постигна целта си да осигури достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да покрие 70% от възрастното население, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че властите в отделните страни са отговорни за ваксинирането, като някои работят по-бързо. Малта става първата европейска държава, в която ще се допускат хора само срещу сертификат за ваксинация.

От идната сряда в Малта няма да се допускат хора, които не са ваксинирани срещу COVID-19.

"Ние ще сме първата страна от Евросъюза с тази мярка" - призна здравният министър Крис Фърн, но изтъкна, че трябва да се предпази населението.

От първи юни Малта се отвори за туристи при условие, че се качат в самолета с отрицателен тест или сертификат за ваксинация. Тестът вече няма да е достатъчен. Тази седмица новите случаи на COVID-19 в страната всеки ден се удвояват.

Нови мерки предприема и Португалия. От днес за допускане в хотел ще се изисква сертификат за ваксинация или отрицателен тест за коронавируса.

"Тези мерки увеличават сигурността. Истина е, че те не ограничават икономическата дейност, а увеличават сигурността, което е тяхната цел", каза държавният министър Мариана Виейра да Силва.

Същото важи за хранене вътре в ресторант в петък вечер и през уикенда в Лисабон и други места, където има висок риск от зараза.

През този уикенд властите в Каталуния затвориха нощните клубове, но младежи излязоха на плажа. През нощта полицията разпръсна тълпи от хора на голям булевард.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ашли Барти триумфира за първи път на Уимбълдън
Ашли Барти триумфира за първи път на Уимбълдън
Мащабни горски пожари в руската Челябинска област
Мащабни горски пожари в руската Челябинска област