НОВИНИ

ЕС осигури ваксини срещу COVID-19 за 70% от възрастното население

осигури ваксини covid възрастното население
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:15, 10.07.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз постигна целта си да достави достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да покрие 70% от възрастното население, заяви днес председателят на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен.

27-те правителства са отговорни за прилагането на ваксините на гражданите - и някои работят много по-бързо от други - но Фон дер Лайен подчерта, че: „ЕС спази думата си“, съобщи АФП.

Съвместната схема за закупуване на ваксини в ЕС, ръководена от Европейската комисия на Фон дер Лайен, е доставила 330 милиона дози на "Пфайзер-Байонтех", 100 милиона "Астра Зенека", 50 милиона от "Модерна" и 20 милиона на "Джонсън и Джонсън". Всички, освен "Джонсън и Джонсън", изискват две дози, за да постигнат пълна ефикасност, а в ЕС живеят около 366 милиона възрастни.

"Този уикенд доставихме достатъчно ваксини на държавите членки, за да ваксинираме изцяло поне 70% от възрастното население този месец. До утре около 500 милиона дози ще бъдат разпределени във всички региони на Европа", каза Фон дер Лайен.

"COVID-19 все още не е победен. Но ние сме готови да продължим да доставяме ваксини - също срещу нови варианти. Сега държавите-членки трябва да направят всичко възможно, за да гарантират, че ваксинациите се движат напред. Само тогава всички ще бъдем в безопасност."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България U17 започва участието си на Европейското по волейбол
България U17 започва участието си на Европейското по волейбол
Горещо време и утре
Горещо време и утре