НОВИНИ

Опера на стадиона: В Стара Загора отбелязват 150 години от създаването на "Аида"

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
12:51, 10.07.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Две годишнини ще отбележи тази вечер Старозагорската опера със своята постановка на операта „Аида". С нея театъра се присъединява към световните чествания за 150-годишнината от написването на творбата, но празнува и собствено събитие пет години от първия спектакъл на стадион Берое в града.

Дни преди дългочаканото събитие имало опасност Аида да остане без Аида. В критичната ситуация, за да спаси спектакъла, се отзовала Йоана Железчева. Казва, че го е направила, защото харесва размаха, с който се работи в Стара Загора. За разлика от повечето си колежки твърди, че не се плаши най-голямата трудност в партията - коварното до в "Нилската сцена"

"Ако трябва да сме честни те до са много, но зная много добре за какво говорите. Да, това определено е предизвикателство за всяка певица, която посяга към тази партитура, но смятам, че не са малко тези, които го заобичват това до в крайна сметка, а и публиката си го чака с огромно нетърпение и удоволствие", споделя Йоана Железчева.

Даниела Дякова е известна с превъплъщението си като Амнерис. Въпреки това и за нея спектакълът носи усещане за изненада.

"За първи път ми се случва да пея ролята на Амнерис в такива условия - бих казала, че е много особено, приповдигнато настроение. Много голям мащаб и действително на мен изключително много ми допада", отбеляза Даниела Дякова.

В любовния триъгълник между египетската и етиопската принцеси застава италианският тенор Дари ди Виетри, който в момента е един от най-търсените певци за ролята на Радамес. Пее го с успех на Арена ди Верона, в Кайро и дори в Дубай.

"Радамес е трудна партия, защото изисква едно разтягане на гласа до достигане на високите тонове, което е трудно за певеца. Освен това партията започва с арията Челесте Аида, която изисква едни много мек глас в една иначе драматична партия. Мисля, че е канят да пея тази роля, защото нямам никакви проблеми с височините в нея", обясни Дарио ди Виетри.

Блестящият състав от солисти не оставя съмнение, че спектакълът ще се превърне в запомнящо се преживяване за публиката на стадиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 50 000 подписа в защита на мечката, която нападна жена край Белица
Над 50 000 подписа в защита на мечката, която нападна жена край Белица
Ще застигне ли отново Англия италианското проклятие?
Ще застигне ли отново Англия италианското проклятие?