НОВИНИ

От нашите пратеници в Турция: 10 от 25 секции са запечатани и приети в Истанбул

Александър Марков
от Александър Марков
20:22, 10.07.2021
Чете се за: 03:27 мин.
Балкани
Слушай новината

Сериозно забавяне в запечатването на секциите в Истанбул. Вече 12-и час продължава подготовката на изборните помещения в града. Причината е смяна на членове на Секционни комисии дни преди вота.

10 от 25 секции до този момент са запечатани и приети от ЦИК. Това беше съобщено от генералното си консулство в Истанбул. Останалите 15 все още чакат потвърждение от ЦИК.

Малко след 11.00 ч. секция номер 1 в Истанбул получи машините за гласуване и изборните книжа.

"Вашата секция със съседната са с устройства за машинно гласуване. Един брой", каза търговският съветник в Генералното консулство на България в Истанбул Ивайло Станев.

Разопаковането на машината и проверката ѝ дали функционира отне около 40 минути при много чудене от членовете на Секционната комисия.

След дълго четене на указанията машината беше проверена и разписката за текущо състояние - разпечатана. Как ще гласуват с машини, е страхът пред гласоподавателите в Турция.

"Проблемът е с младите - те имат компютърна грамотност, обаче не могат да четат български. И обратното - със старите хора, те могат да четат на български, обаче как ще гласуват с компютър - това е проблемът", каза Танер Низамоглу от Дружеството на балканските изселници.

В Истанбул има 25 секции, 8 от които са с машинно гласуване.

"Ние всичко им показваме, разказваме и всъщност то и по-практично и бързо ще стане, според мен, спрямо предните избори", каза Хюлия Алтън от кв. "Авджълар" в Истанбул.

Запечатването на секциите в Истанбул се забави заради подменени членове на СИК-ове, които още не бяха пристигнали в града.

"От събирането на комисиите зависи нормалното, оптимално протичане на
изборния ден, с други думи, организацията на изборното помещение", каза генерален консул на България в Истанбул Васил Вълчев.

До късния следобяд в Истанбул едва една от 25 секции беше запечатана. Според наблюдатели изборният ден ще е изпълнен с не по-малко затруднения.

"Доста хора няма да могат да упражнят правото си на глас и ще има опашки
пред секции", каза председателят на изселническата организация "Балгьоч" проф. Юксел Йозкан.

Заради повечето секции и отпадането на Ковид ограниченията се очакват двойно повече избиратели от април.

"Доста хора заминаха за България и там ще гласуват и тук очаквам долу-горе 25 - 30% повече от 4 април", каза редакторът във в. "Милииет" Исмаил Шехин.

"В Турция няма традиции, няма опит в машинното гласуване и фактически за пръв път ще се гласува с машини на избори за България", каза кореспондентът на БТА в Турция Нахиде Дениз.

Въпреки че се задържа висока, активността сред изселниците през последните 12 години непрекъснато пада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РИК-Бургас: Малко над 7 000 са заявления за гласуване по настоящ адрес
РИК-Бургас: Малко над 7 000 са заявления за гласуване по настоящ адрес
Арестуваха мъж за изборна търговия в търновското село Леденик
Арестуваха мъж за изборна търговия в търновското село Леденик