НОВИНИ

В Кърджали рекорден брой желаещи да гласуват с мобилни урни

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:17, 10.07.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Кърджали - МИР 9
Слушай новината

Рекордно много желаещи да гласуват с мобилни урни в Кърджали. Подвижните секции са се увеличели с 1/3 в сравнение с изборите на 4 април. Дори хора с високо кръвно са се записали да гласуват в дома си и утре трябва да бъдат посетени от подвижна изборна секция.

Възможно е да се предположи, такива бяха и предположенията на МВР, че по този начин се заобикаля гласуването с машина, защото в гласуването в подвижни урни е само с хартиени бюлетини. В Кърджали утре имат право на глас близо 258500 избиратели, което с малко над 5000 по-малко от изборите на 4 април. Разкритите секции в областта са 545. Има една за Ковид карантинирани - тя е в Крумовград и 43 подвижни секции за трудноподвижни хора. Това е близо 8% от всички разкрити в областта секции.

"Броят на заявилите тази година да гласуват с подвижна избирателна кутия е значително по-голям", каза председателят на РИК-Кърджали Величка Георгиева.

-БНТ: На какво се дължи това, имаше дори съобщение на МВР, че това е опит да бъдат манипулирани изборите с хартиени бюлетини?

"Аз не мога да дам такава преценка на обстоятелствата, защото по Изборен кодекс, съгласно чл. 37 могат да гласуват лица, които са подали заявление и чрез ТЕЛК-ови решения доказват своята неподвижност. Но в решението на Централната комисия тази норма е разширена и те могат да дадат и други документи, удостоверяващи тяхното здравословно състояние", каза председателят на РИК-Кърджали.

Сред желаещите да гласуват с мобилна урна има хора с високо кръвно, диабет, ХОБ и астма. Част от причините да не отидат до редовните секции е очакваното утре много топло време, прогнозата е за 33 - 35 градуса.

От началото на месеца се наблюдава средно около 80 автобуса дневно да влизат в България през граничните ни пунктове с Турция. Малко повече са от дните преди изборите на 4 април, но тогава в Турция имаше строги забрани за излизане и пътуване.

Това се очаква да продължи и през следващите дни, тъй като в края на другата седмица започва свещения за мюсюлманите празник Курбан байрам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдийка падна от терасата на дома си в Пазарджик
Съдийка падна от терасата на дома си в Пазарджик
ЦИК разреши заснемане и излъчване от секциите при отчитане на резултатите от вота
ЦИК разреши заснемане и излъчване от секциите при отчитане на резултатите от вота