НОВИНИ

От нашите пратеници в Турция: Спасителни екипи търсят оцелели под руините в Адана

Айше Сали
от Айше Сали
08:31, 07.02.2023
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Екип на БНТ е в Адана, Турция, където през изминалото денонощие пристигнаха български спасителни екипи и техника в помощ на пострадалите от разрушителното земетресение.

В Адана са срутени само 10 сгради, но щетите около тях са огромни. Под една от тях има затрупани между 20 - 30 души, спасителните екипи се борят да ги открият. Снощи, малко след 2.00 часа, в града пристигна още хуманитарна помощ от България и спасителни екипи - 12 души от ПСС и пет кучета, които ще помагат.

Има много спасителни екипи от и от други държави. В Адана повечето от магазините са затворени в знак на почит към загиналите. В Турция е обявен 7-дневен траур.

Засега има информация само за един наш сънародник, който се издирва в град Искендерун, каза пред БНТ посланикът ни в Турция Ангел Чолаков.

"Първите ни екипи - 19 души, моментално след пристигането си започнаха да работят, досега са работили на два обекта в района на Адана. Най-големите разрушения са в Пазарджик и Газиантеп. В Искендерун все още имаме изчезнал сънародник - български гражданин с двойно гражданство. Спасителните акции продължават, но все още не е установена връзка с него", каза посланик Чолаков.

Българските доброволци пристигнаха вчера на два курса със самолети "Спартан". Те са започнали работа веднага след пристигането си и едва днес по обяд се оттеглиха за кратка почивка.

Днес идваме на трети обект - за съжаление няма нищо. Има информация за затрупани хора, но, за съжаление, са толкова надълбоко, че кучетата не могат да свършат работа", разказа Краси Георгиев от Планинската спасителна служба.

Вижте повече в преките включвания на Айше Сали и Миглена Гайдарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланик Айлин Секизкьок пред БНТ: Турция преживява небивало бедствие в историята на страната
Посланик Айлин Секизкьок пред БНТ: Турция преживява небивало бедствие в историята на страната
Пирин Разлог надигра като гост Марек в НВЛ
Пирин Разлог надигра като гост Марек в НВЛ