НОВИНИ

Сеизмолог: Никой не може да предскаже никакво земетресение

Турция е една от най-сеизмичните страни в нашия регион

bnt avatar logo
от БНТ
07:26, 07.02.2023
7481
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Не може да се предскаже в кратък времеви диапазон никакво земетресение. Фактът, че там има достатъчно сериозни източници като разлома, по който стана това земетресение в Турция, има и още по-голям разлом - т.нар. северно-анадолския, който достига до Истанбул и който кара хората там да се подготвят за подобно земетресение повече от 20 години насам. Това съобщи в студиото на "Денят започва" доц. Петя Трифонова - зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география, БАН.

"Такова земетресение е очаквано, то не е очаквано от вчера и смятам, че може да се реализира, но никой не може да каже кога. Сложността за прогнозиране на земетресение е свързана с това, че при всяко предшестващите фактори са различни. Правени са много експерименти, за да се установи един набор от устойчиви предвестници на едно земетресение, но досега такова нещо не е намерено и не е успявано да се прогнозира земетресение", обясни доц. Трифонова.

По думите ѝ това, което се прави в по-дългосрочна перспектива е т. нар. оценка на сеизмичната опасност. Изследват се всички възможни източници на дадена територия и се определя какво е максималното земетресение, което може да бъде реализирано там. След тези определения се съобразяват нормите за проектиране на сгради така, че те да могат да издържат на трус с подобен магнитуд.

Според сеизмолога, Турция е една от най-сеизмичните страни заедно с Гърция в нашия регион и това е предначертано от нейното географско положение. Турската страна има добре проучена сеизмична опасност.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разказ от първо лице - екскурзоводът Хакан Берки: Бях много изплашен, първият трус продължи повече от 50 секунди
Разказ от първо лице - екскурзоводът Хакан Берки: Бях много изплашен, първият трус продължи повече от 50 секунди
"Питай експерта": Зимната поддръжка на автомобила
"Питай експерта": Зимната поддръжка на автомобила