НОВИНИ

От “Пътна полиция” отчитат ръст на катастрофите от началото на летния сезон

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
20:15, 05.08.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

19-годишно момиче загуби живота си на автомагистрала “Тракия” край Карнобат. То е пътувало в кола, управлявана от 21-годишен шофьор, която се ударила в гумата на циментовоз. Шофьорът и другите двама пътници са тежко пострадали, но в стабилно състояние. От “Пътна полиция” отчитат ръст на катастрофите от началото на летния сезон.

Малко преди 8:00 ч. тази сутрин автомобил с бургаска регистрация с четирима пътници пътува в посока София. Зад волана е 21-годишен шофьор, който застига циментовоз и се удря в задната му лява гума в опит да го изпревари. От удара колата отскача и спира върху разделителната мантинела.

“Проверени са двамата водачи за алкохол и наркотици, като пробите са отрицателни. Водачът на лекия автомобил е със стаж около 3 години. Има един инцидент назад във времето и има съставени два фиша. - За какво? - Пак е за произшествия”, обясни гл. инспектор Пламен Николов, началник на “Пътна полиция” към ОД на МВР-Бургас.

На място загива 19-годишно момиче, пътуващо на предната дясна седалка. Тежко пострадали са 21-годишният шофьор, 43-годишна му майка и дете на 13 г. Не са ясни причините за инцидента, а от полицията отчитат ръст на катастрофите от началото на летния сезон.

Само през последните три дни в Бургаско са станали 12 пътни инцидента, вариращи от леки до тежки. Една трета от тях са по вина на млади шофьори до 25-годишна възраст. Фаталните сблъсъци са често извън населени места и по републиканските пътища от и до морето.

“Засега броят на загиналите е по-малък от началото на годината до момента в сравнение с 2023г. Най-много преобладават произшествията поради неспазване на дистанция”, каза още гл. инспектор Пламен Николов, началник на “Пътна полиция” към ОД на МВР-Бургас.

От неправителствения сектор подчертава и нуждата от спешни законодателни промени, за да се ограничат произшествията с млади шофьори.

“Всяко четвърто или пето ПТП е причинено от млад шофьор. Трябва да им се забрани да управляват автомобилите вечер или да превозват повече от двама души, които не са членове на семейството или да се забрани да имат автомобили с над определени конски сили”, каза Владимир Тодоров, Асоциация на пострадалите при катастрофи.

А целта е да спре войната на пътя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имане Хелиф: Искам да благодаря на президента на МОК Томас Бах, който заяви, че ме подкрепя
Имане Хелиф: Искам да благодаря на президента на МОК Томас Бах, който заяви, че ме подкрепя
Ивет Лалова разкрива мистерията с олимпийския огън в Париж (ВИДЕО)
Ивет Лалова разкрива мистерията с олимпийския огън в Париж (ВИДЕО)