НОВИНИ

Шести ден вълна от насилие във Великобритяния

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:18, 05.08.2024
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Пореден ден на насилие във Великобритания - няколко града на Острова отново осъмнаха в разруха след протести на крайната десница. Над 420 са арестуваните след демонстрациите, които шести ден не стихват. Ранени са десетки полицаи. Поводът - убийството на три малки момиченца от 17-годишен, за когото в социалните мрежи упорито се твърди, че е мигрант, макар британските власти многократно да повториха, че е британски гражданин и е роден там.

Родъръм, Северна Ирландия. В социалните мрежи се появяват твърдения, че в този хотел са настанени търсещи убежище. Светкавично пред сградата се събират стотици крайнодесни, опитват се да нахлуят вътре. Полицията трудно удържа на натиска им.

Към сградата и полицаите летят камъни, тухли, столове. Протестиращите крещят в лицата обиди и казват, че трябва да пазят не мигрантите, а обществото от тях. Сцените са същите в Ливърпул, Бристол, Мидълзбро, Белфаст. Смята се, че в основата на размириците е крайнодясната Английска лига за защита. Нейният лидер, известен като Томи Робинсън, е обвиняван, че е пуснал фалшивата новина, че убиецът от Саупорт е мигрант.

Премиерът Киър Стармър свика извънредно заседание на комитета по сигурност КОБРА:

"Това не е протест. Това е насилие в чист вид. Няма да толерираме нападения срещу джамии и срещу представители на мюсюлманската общност. Всички, които участват в тези размирици, ще понесат пълната тежест на закона."

През изминалата седмица обект на атаки са ставали както мюсюлмани на Острова, така и азиатци. "Ден на срама" - така британските медии коментират протестите.

Алан Уилис, жител на Лондон: "Не, тези хора не са представителна извадка на британското общество, но в момента това е образът ни пред света и това не ми харесва."

Дебра Салвони, жителка на Лондон: "Не става дума за ценности, вкоренени в британското общество. Става дума за една опасна вълна, която в момента помита Европа. Възходът на крайната десница е факт на много места."

На много места се проведоха и контрапротести под надслов "ние не сме нацисти" и "това не е образът на Великобритания".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимира Петрова пред БНТ: Трябва да съм горда, постигнах страшно много неща (ВИДЕО)
Станимира Петрова пред БНТ: Трябва да съм горда, постигнах страшно много неща (ВИДЕО)
И третият мандат - неизпълнен: България отива на поредните предсрочни избори наесен (ОБЗОР)
И третият мандат - неизпълнен: България отива на поредните предсрочни избори наесен (ОБЗОР)