НОВИНИ

И третият мандат - неизпълнен: България отива на поредните предсрочни избори наесен

Николай Минков
от Николай Минков
18:00, 05.08.2024
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

България отива на седми по ред избори за последните 3 години. Председателят на Народното събрание Рая Назарян отказа на президента Румен Радев да бъде следващия служебен премиер. Двамата обсъдиха възможността на среща в президентството, след като от "Има такъв народ" върнаха неизпълнен третия мандат. Държавният глава има 2 месеца, в които да избере нов служебен премиер, който да предложи състав на правителство, което да подготви и проведе новия вот.

Кратък беше разговорът между държавния глава и ИТН. Срещата продължи само 30 минути. Президентът заяви, че отиването на поредни избори поставя под съмнение дали правилно функционира парламентарната държава у нас. От ИТН заявиха, че са направили всичко по силите си за реализация на третия мандат. Имали са допирни точки с парламентарните партии, с които са провели консултации, но така и не са получили нужната подкрепа.

Държавният глава Румен Радев благодари на ИТН за усилията да реализират третия мандат в една много сложна политическа обстановка:

"Спиралата от избори без резултат продължава да се завихря и това вече не само предизвиква раздразнение, но и отключва редица деструктивни процеси - блокаж на редица институции, отчуждение на гражданите от демократичния механизъм на изборите и дори съмнения в парламентаризма като ефективна форма на функциониране на държавата."

Президентът призова партиите бързо да си научат урока от провала на 50-ия парламент:

"Решението на тази вече твърде дълго продължила политическа криза е в ръцете на партиите и всички ние очакваме те да приемат, че основите на една успешна управленска коалиция се коват не след изборите, а преди тях. И затова апелирам за съдържателен политически дебат и честна игра в предстоящите седмици."

От ИТН все пак отчетоха нещо положително от проведените консултации.

Тошко Йорданов - зам.-председател на ИТН: "Ако има някакъв позитивизъм в това, което се случи, е че в крайна сметка ние разговаряхме с всички партии, без една. Нито при първия мандат се разговаря с всички партии, да не говорим за втория. В някаква степен се постави някаква основа на чуваемост. Установихме, че що се отнася до целите, нямаме особени различия. Разбира се политическата мъдрост не достигна на една партия да вземе в момента решение."

На ход сега е отново президентът, който трябва да определи новия служебен премиер.

Румен Радев - президент на Република България: "Списъкът с възможните министър-председатели или така наречената "домова книга" става още по-къс и разбира се, частично се обнови с избора на г-жа Рая Назарян за председател на НС. Тя е и единственият потенциален кандидат за премиер, с когото не съм обсъждал възможностите за съставяне на правителство и ще я поканя още днес за този разговор."

Разговорът беше кратък, отговорът предизвестен.

Рая Назарян - председател на НС: "Аз пред него препотвърдих моята позиция, която заявих преди дни, а именно, че ярки политически фигури няма да допринесат нито за добрия тон и добрия диалог между партиите в една предизборна кампания, която трябва да продължи, нито ще повишат доверието в политическия процес. Защото въпросът е важен именно за избирателната активност и най-вече за връщане на доверието в политическите процеси. Най-важното за един служебен премиер е именно да осигури честни и прозрачни избори."

Досега от списъка с възможни кандидати за премиер единствено Главчев е потвърдил, че може да продължи да бъде начело на служебно правителство. БСП обаче очакват ново лице за служебен министър-председател.

Атанас Зафиров - и.ф. председател на БСП: "При всички положения служебният премиер ще е нов. А какво ще е името ми е трудно да кажа, това ще е в компетенциите на президента. Изборите са възможно най-лошият сценарии, за съжаление 7-и поред избори за 2 години показват наистина тежката политическа криза, в която се намираме, тя е проекция и на състоянието на българското общество."

В позиция от "Възраждане" посочиха, че след провала на третия мандат, сега има два въпроса, а именно - кога ще бъдат изборите и кой ще бъде новият служебен министър-председател. И допълват, че и двете решения зависят изцяло от държавния глава.

От ПП-ДБ и ДПС запазиха мълчание. От ИТН хвърлиха вината за очертаващата се криза с избора на нов служебен премиер върху партиите, променили Конституцията.

Тошко Йорданов - зам.-председател на ИТН: "Ние бяхме против промените в Конституцията и които са правили промени, да си носят отговорността за ситуацията, в която се намираме."

снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Според Конституцията президентът трябва с един указ да назначи служебен кабинет и да насрочи дата за предсрочни избори.

По темата работиха: Николай Минков, Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шести ден вълна от насилие във Великобритяния
Шести ден вълна от насилие във Великобритяния
Премиерът Димитър Главчев: Ако президентът ми предложи поста отново, аз ще го приема
Премиерът Димитър Главчев: Ако президентът ми предложи поста отново, аз ще го приема