НОВИНИ

Пожарът на границата с Гърция продължава да гори вече трета седмица

Успокоява се критичната ситуация с пожарите в Югозападна България

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Владислава Миланова
17:07, 05.08.2024
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Успокоява се критичната ситуация с пожарите в Югозападна България. Локализирани са огнищата в община Струмяни - между селата Кърпелево и Цапарево, също и този над село Сенокос. Продължава да бушува обаче, пожарът на границата ни с Гърция. Там ситуацията остава усложнена на източния фронт.

Пожарът в планината Славянка продължава да гори вече трета седмица. Докато на западният му фронт ситуацията се успокоява на изток пламъците продължават. Силният вятър и високите температури разпалват вече угасени огнища. Огнеборци обикалят засегнатите участъци, за да се убедят, че горят вътрешно и няма опасност от разрастване. От едната страна огънят е влязъл в широколистна гора и гори низово, което е по-лесно за гасене.

Усилията ще се насочат към ограничаване на пожара като с тежка техника. Ще се разширява 7-километровата просека от изток. Огнената стихия вече е засегнала над 20 хиляди декара на територията и на двете държави, като у нас засегнати са около 4 хиляди декара.

Тъй като работата на служителите е много сложна заради трудния терен, тук основно ще продължава да се разчита гасене от въздуха. Тя днес беше от един военен хеликоптер и двата шведски самолета. У нас пристигнаха и два самолета от Испания, които са с по-голяма вместимост.

А докато десетки хора на терен се борят с огнената стихия, група от около 20 туристи от България и чужбина днес направиха поход покрай огнището с готовност за гасене. Групата пое по пътя на пожара от хижа Извор до хижа Славянка. Тя беше съпровождана от професионален водач, който през целия преход поддържаше връзка с жандармерията и получаваше указания за най-безопасния маршрут.

Искра Накова: "Абсолютно сме наясно, да. Хижарите, поддържаме връзка и с жандармерията. Пуснаха ни специално. Минаваме по безопасни пътища."

Валя: "Единствено Гоцев връх няма да отидем, просто, защото е опасно."

Лабмри Джаров – организатор на група: "Чрез хижарите поддържаме връзка с жандармерията. Насоките са само по пътя, да не влизаме в пътеките към гората, в която горят огнища и ние изпълняваме и се движим по пътя."

В същото време над 150 човека на терен се борят с огъня. Той се доближава на около 3 км от най-близкото село Голешово, но опасност за населението няма и евакуация не се налага.

"Утре смятаме да докараме наша друга специализирана техника, която ни помогна на пожара в Сенокос, което ще ни позволи да сме по-активни на терен. Тя е високопроходима и в същото време носи достатъчно обем вода, което да погаси по-малки огнища", инж. Валентин Чамбов – директор на ЮЗДП.

Противопожарни екипи от цялата страна, както и летателна техника от България и чужбина и днес гасят пожара в планината Славянка.

"Наистина трябва комплексни сили, защото пожарът е в изключително трудна, пресечена местност, скалист е, труднопроходими, някъде въобще непроходими местности и се налага усилията на всички, устойчивост и търпение най-вече", каза Атанас Стоянов – кмет на община Сандански.

Да бъде овладян пожарът ще отнеме време и много ресурс. Най-голямата надежда на местните и хората на терен е да завали дъжд, който да помогне това се случи по-бързо.

По темата работят: Владислава Миланова, Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От МОК потвърдиха, че боксьорките Имане Хелиф и Лин Ю-тин ще продължат участието си на Игрите в Париж
От МОК потвърдиха, че боксьорките Имане Хелиф и Лин Ю-тин ще продължат участието си на Игрите в Париж
Шофьор загина на място, след като самокатастрофира край разградско село
Шофьор загина на място, след като самокатастрофира край разградско село