НОВИНИ

Изправността на автомобилите: Как се правят годишните технически прегледи след промените?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:36, 05.08.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният транспортен министър Георги Гвоздейков поясни, че хаос с годишните технически прегледи на автомобилите няма, а точно обратното. Според него след промените в системата от 22 юли вече няма възможност за манипулиране на данни, защото е игнориран човешкия фактор. Като вариант за справяне с проблема той предложи вместо 14 дни, шофьорите да имат 30 дни на разположение, за да отстранят евентуалните нередности по автомобила, преди той да бъде спиран от движение. Гвоздейков уточни, че за периода 22 юли - 4 август автомобилите, които не са минали теста, са под половин процент.

Стойностите на допустимите норми за емисии на автомобилите са установени с европейска директива и няма как да бъдат променени. Затова работната група към министерството на транспорта най-вероятно ще даде на собственици на автомобили, които не покриват нормите, двойно повече време , за да отстранят проблема.

Георги Гвоздейков, служебен министър на транспорта и съобщенията: "Тези, които не са допуснати са 0,14, така че думата хаос, която всички използваха, няма хаос, просто заработи системата за качество и игнорирахме човешкия фактор и манипулацията на данни да се въвежда ръчно. Проблемите идват от некачествено гориво и от лоша поддръжка на автомобила. Аз съм съгласен, че автомобилния парк в България е стар, но това не ни ограничава от своето задължение да правим добра поддръжка и да подхождаме отговорно към автомобила, който използваме всеки ден."

Един бензинов автомобил, произведен през 2006 година, се провали на теста за вредни емисии.

Румен Дунев, собственик на пункт за ГТП: "Газовете са по-високи, съдържанието на СО2 е високо и не може да покрие нормата. Водачите, които имат по-стари или неизправни превозни средства, това е един допълнителен разход, за да могат да отстранят проблемите по тях. Но иначе дигитализацията и електронизацията доведе до спиране на фиктивните прегледни."

След обвързването на годишните технически прегледи с данъците , вече всички, които идват в пунктовете с платени задължения, констатират от бранша.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дерменджиев преди мача на Лудогорец с Карабах: Отиваме за крайна победа
Георги Дерменджиев преди мача на Лудогорец с Карабах: Отиваме за крайна победа