НОВИНИ

От специалните пратеници на БНТ: В очакване на следващия премиер на Франция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:21, 07.07.2024
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Абсолютно или относително мнозинство за крайнодесния "Национален сбор" във Франция? И кой ще бъде следващият премиер на страната? Един месец, след като президентът Еманюел Макрон реши да разпусне Националното събрание, французите днес дават отговор на тези въпроси. Как премина решаващият втори на тур на предсрочните парламентарни избори и каква е атмосферата?

Избирателно бюро №10 в 8-и район на Париж. Връщаме се тук след две години - този път не за редовни, а за предсрочни избори. През 2022 г. президентът Макрон и коалицията му бяха победители - първо на президентския, а след това и на парламентарния вот. Сега е различно.

"Голямата разлика е, че това бяха изненадващи избори, най-вече разпускането на Националното събрание по това време на годината и особено преди края на подготовката за Олимпийските игри. Другата разлика е как изглежда политическият пейзаж. Сега имаме три големи обединения. Освен това след всичките тези съюзи хората имат по-ограничен избор в сравнение с първия тур", каза Арно Лоер, член на секция в Париж.

Краткото време, за което трябваше да бъдат организирани изборите, предизвика напрежение сред политиците и сред част от обществото. Не по-малко е предизвикателството за тези, които ги осъществяват практически.

"Времето беше твърде кратко, но нашите структури са много организирани и знаят как да правят избори, справиха се перфектно в тези кратки срокове", посочи Андре Тилоа, председател на секция в Париж.

Вотът протича спокойно и по-вяло преди обяд, но все пак с очаквания за висока избирателна активност, подобно на първия тур миналата седмица. Избирателите смятат, че въпреки изненадата, всеки трябва да поеме своята отговорност.

"Това е повратен момент за Франция и не бива да се подценява. Има два противоположни блока, в двете крайности, и трябва да бъдем внимателни", предупреди Микаел, жител на Париж.

"Тези избори се провеждат в доста странен момент, можеха да бъдат по друго време. И картите може да се разиграят по неочакван начин. Хората имат право да изразят мнението си, но това е единственото хубаво, защото рискуваме да има Национално събрание, което трудно ще прокарва закони. Има неизвестни и притеснения за определен вот. Много хора гласуваха за "Национален сбор". Опитът да бъдат блокирани обаче не е демократичен и това поставя въпроси за бъдещето".

"Това е демокрацията - тук сме, избираме, имаме шанс да живеем в демокрация. Гласувах за хора с идеали, не толкова за идеологии".

Днес в цяла Франция избират останалите 501 депутати в 577-местния парламент, след като на първия тур 76 кандидати директно заеха местата си в Националното събрание. В листите са и две българки.

Вижте повече в прякото включване на Ива Стойков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яник Синер продължава да крачи уверено към четвъртфиналите на Уимбълдън
Яник Синер продължава да крачи уверено към четвъртфиналите на Уимбълдън
Деница Сачева: Шансовете за кабинет клонят към нула
Деница Сачева: Шансовете за кабинет клонят към нула