НОВИНИ

Предмандатни кръстопъти - категорична опозиция или мандатоносител?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:13, 07.07.2024
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" са готови да разговарят с ДПС за втория мандат, но без Делян Пеевски. Това заяви днес лидерът на парламентарната група на коалицията Николай Денков, минути преди началото на Националното съвещание на "Продължаваме промяната".

В края на деня обаче от партията написаха във Фейсбук, че остават категорична опозиция, въпреки предложението на ДСБ коалицията да поиска от президента третия мандат и заедно да сформират национално отговорно техническо правителство.

ПП-ДБ може и да подкрепят втория мандат на ДПС , но без председателя Делян Пеевски, заяви председателят на парламентарната група Николай Денков. В същото време част от коалицията, "Демократи за силна България" вече гледа към третия мандат. Предложиха коалицията да поиска от президента третия мандат и да направят национално отговорно техническо правителство.

Като препъни камък за разговори за правителство "Продължаваме Промяната" посочват председателя на ДПС Делян Пеевски. Не изключват обаче все пак да помислят , ако има протегната към тях ръка.

"Това, което винаги сме казвали през последните месеци. Аз го казах за първи път още в министерски съвет е, че докато Пеевски е на политическия терен ние нямаме никакъв шанс да говорим с ДПС по политики. Ако Пеевски бъде премахнат от политическия терен, така че да може да се обсъди какво следва след него, тогава вече ще можем да говорим", заяви Николай Денков - председател на ПГ на ПП-ДБ.

От "Да, България" са на друга позиция и не смятат, че мандатът на ДПС може да бъде реализиран.

"Събитията в ДПС са изключително динамични и затова не смятам да предпоставям решение по тази тема, но пак смятам вторият мандат без значение с Пеевски, с Доган или без Пеевски, без Доган е изключен", категоричен беше Божидар Божанов - депутат от ПП-ДБ ("Да, България").

В документ ДСБ след среща на изпълнителното си бюро предложиха на "Продължаваме Промяната" и "Да, България" да поискат заедно третия мандат от президента в името на излизане от политическата криза. Представят си технически кабинет, който да бъде на всички парламентарно представени сили.

"Нашето предложение е този трети мандат, който предстои да бъде връчен по избор на президента, ние вдигаме ръка за него с идеята той да не бъде наш мандат. Номинално той ще бъде на коалиция ПП-ДБ , но всъщност това ще е технически национален мандат, тоест той ще бъде за всички парламентарно представени политически субекти и на тази база да се състави едно техническо правителство, което по своя смисъл да представлява един пример, който да е равно отдалечен от всички партии, който да е широко наложен авторитет в нашето общество, безупречен със своята биография и умения и който да предложи кабинет с експертен състав така щото да може този кабинет да работи по конкретна програма за определен срок", каза Стоян Михалев - депутат от ПП-ДБ (ДСБ).

"Продължаваме Промяната" ще обмислят предложението, но задават въпроса за това чия ще е политическата подкрепа.

"По отношение на запазване на коалицията сме единодушни, казваме го през последните дни. Казано е в техните национални органи днес също ще го обсъдим и от нашия национален съвет. По отношение на третия мандат разбира се трябва да се обсъди внимателно. Това предложение има своите предимства, но и своите проблеми. Няма да ги обсъждам сега", отсече Николай Денков -председател на ПГ на ПП-ДБ.

"Аз бях премиер на кабинет с политическа подкрепа. Многократно съм казвал, че всеки кабинет трябва да има ясна политическа подкрепа. Това са въпросите, които да се обсъдят. Затова предложението на ДСБ трябва да си го обяснят. Не е редно аз да го обяснявам", допълни той.

Партия "Да, България" ще се съберат утре, за да обсъдят предложението.

"Моето мнение е, че трябва да се отнесем сериозно към така направеното предложение, но е много важно пред скоби над каквито и да било усилия за третия мандат да сложим програмата за премахване на модела Пеевски. Ако в този парламент има широко мнозинство за премахване на модела Пеевски за нещата, които ние заложихме в нашия меморандум още февруари месец, тогава воденето на едно такова усилие би имало смисъл", каза Божидар Божанов- депутат от ПП-ДБ ("Да,България").

След националния съвет "Продължаваме Промяната" не дадоха брифинг. Излязоха с позиция във Фейсбук, в която се казва, че не виждат условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство в рамките на това Народно събрание и че ще бъдат конструктивна опозиция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Сачева: Шансовете за кабинет клонят към нула
Деница Сачева: Шансовете за кабинет клонят към нула
Фейт Кипиегон подобри собствения си световен рекорд на 1500 м на Диамантената лига в Париж
Фейт Кипиегон подобри собствения си световен рекорд на 1500 м на Диамантената лига в Париж