НОВИНИ

От стрелковия съюз излязоха с изявление за казуса с „отнетата“ квота

мария гроздева българският знаменосец токио
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:18, 01.07.2021
Чете се за: 05:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Ръководството на Български стрелкови съюз (БСС) излезе с официално становище по повод информациите, че на Мирослава Минчева е била отнета квотата за участие на Олимпиадата в Токио.

От централата обосновават решението си Минчева да не пътува за Япония с факта, че квотите не са поименни, както и решението състезателката да покаже възможностите си на Европейското първенство с пневматично и малокалибрено оръжие в град Осиек, Хърватска, през месец май 2021 г.

Според БСС всяка държава има право на само по двама състезатели в дисциплина. Според резултатите от последните състезания, на които са участвали всички състезатели, Мирослава Минчева е с най-ниски постижения.

По-рано в медиите беше съобщено, че квотата на Минчева е била отнета, като България ще бъде представена в дисциплините малокалибрен и пневматичен пистолет от Мария Гроздева и Антоанета Бонева.

Цялото съобщение на Българския стрелкови съюз:

Във връзка с появили се публикации за „отнета“ квота за участие на Олимпийските игри Токио 2020 на състезателката Мирослава Минчева УС на БСС изразява следното становище.

1. На първо място това, което трябва да се отбележи е фактът, (който не се знае вероятно от широката публика или удобно се пропуска от някои запознати) че олимпийските квоти в спортната стрелба не са поименни (с изключение на дадените за най-висок рейтинг, което не е предмет на настоящето становище). Всяка държава и всяка федерация преценява на базата на спортно-техническите резултати на състезателите си, кои от тях в съответният момент имат най-големи шансове за завоюване на призово класиране и въз основа на това определя състава. В някои държави (като САЩ) е възприето да се правят контролни стартове непосредствено преди Олимпийските игри, в други това се преценява от съответните органи на федерациите.

2. В олимпийските дисциплини по спортна стрелба при завоювана квота в една от дисциплините (напр. 10 м. пистолет жени) състезателят има правo да участва и в други дисциплини (т.нар. double starter). Във всяка олимпийска дисциплина по спортна стрелба могат да участват до двама състезатели. Т.е. опциите пред Български стрелкови съюз бяха да изпрати двама състезатели за участие в двете женски дисциплини 10 м. пневматичен пистолет и 25 м. Спортен пистолет или една състезателка да участва и в двете дисциплини, а другите две само в по една. Макар резултатите през 2020 и 2021 недвусмислено да говорят, че Мария Гроздева и Антоанета Костадинова са много по-напред в спортно-техническо отношение от Мирослава Минчева, БСС (на базата на консултации и с клуба на Антоанета Костадинова и Мирослава Минчева – Светкавица Търговище) реши да даде шанс на Мирослава Минчева да покаже възможностите си на ЕП с пневматично и малокалибрено оръжие в град Осиек, Хърватска през месец май 2021, с което решение състезателката беше запозната. За съжаление и в двете дисциплини резултатите на Мирослава не показваха с нищо, че тя е готова за участие в Олимпийските игри. Когато се взема решение за участие на подобен форум единствения критерий трябва да е спортно-техническото състояние и опита на състезателя, а в настоящия случай нито едно от двете не бе в полза на Мирослава Минчева. Така, че единственото правилно решение (и то пак взето след консултации с клуба на Антоанета Костадинова и Мирослава Минчева – Светкавица Търговище ) бе състезателките Антоанета Костадинова и Мария Гроздева да стрелят и двете дисциплини - 10 м. пневматичен пистолет и 25 м. Спортен пистолет. При толкова измерим спорт като спортната стрелба правилността на взетото решение едва ли подлежи на съмнение.

3. Що се отнася до претенциите на състезателката за масажист, психолог и кондиционен треньор, макар да смятаме, че те не отговарят на равнището на състезателката, то тя е могла да ползва първите двама стига да е правила съответните заявки. Няма нито една заявка с подобно искане от състезателката или личния й треньор. На базата на средствата, отделяни за нея всяка година, то Мирослава Минчева е могла да си позволи от перо възстановяване дори и кондиционния треньор.

4. УС на БСС не може да приеме за адекватно и коректно поведението на състезателката Мирослава Минчева, особено след като тя е била запозната с изискванията за участие в Олимпийските игри. Мирослава Минчева би трябвало да знае, че големият спортист е такъв не само със спортно-техническите си постижения, а и с човешките си ценности, особено с чувството за благодарност към хората вложили, усилията и средствата си за създаването на един голям спортист. Иначе той просто не е голям.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словения ще работи за начало на преговори със Скопие и Тирана
Словения ще работи за начало на преговори със Скопие и Тирана
17 души са ранени след провал при унищожаване на взривни устройства
17 души са ранени след провал при унищожаване на взривни устройства