НОВИНИ

От "Топлофикация София" отговориха на омбудсмана за високите сметки за парно през април

топлофикация софия отговориха омбудсмана високите сметки парно април
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:21, 24.05.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

От "Топлофикация София" заявяват, че при определяне стойността на месечните фактури през целия отоплителен сезон се ръководят единствено от действащата нормативна уредба и по-конкретно от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради в режим на етажна собственост, която е Приложение към чл. 61, ал. 1 от Наредба за топлоснабдяването.

Това се посочва в писмо на дружеството по повод разпространено по-рано днес съобщение от пресцентъра на националния омбудсман Диана Ковачева, че е изпратила препоръка до служебния министър на енергетиката Росен Христов и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, в която иска извънредна проверка на "Топлофикация София" заради необосновано високите сметки за парно, които получиха столичани за прогнозно потребление през април.

"В отговор на разпространеното днес по-рано твърдение на националния омбудсман Диана Ковачева "Топлофикация София" категорично заявява, че при определяне стойността на месечните фактури през целия отоплителен сезон се ръководи единствено от действащата нормативна уредба и по конкретно Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради в режим на етажна собственост, която е Приложение към чл. 61, ал. 1 от Наредба за топлоснабдяването. Разпространеното твърдение говори за непознаване на цитираната нормативна уредба и дава възможност за спекулации по чувствителна за обществото ни тема. Отговори на въпросите, които се повдигат са дадени в Протокол №8/15.01.2021 г. от заседание на КЕВР във връзка с извънредна проверка на "Топлофикация София" по повод "клиентски жалби за завишени сметки през месец ноември 2020 г.", се посочва в позицията на столичното топлофикационно дружество.

От там заявяват още, че както и досега, ще окаже пълно съдействие в случай на проверка от контролните органи и Министерството на енергетиката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов: Целта до края на сезона е да направим дубъл
Кирил Десподов: Целта до края на сезона е да направим дубъл
Лудогорец отново триумфира с Купата на България след 9-годишно чакане
Лудогорец отново триумфира с Купата на България след 9-годишно чакане