НОВИНИ

От ученик до суперзвезда, Ламин е Следващият

След зашеметяващия сезон с Барселона, в който успя да пробие и изгрее в първия състав, Ямал продължава да блести с изявите си и на турнира на Стария континент в Германия.

Станко Димов
от Станко Димов
15:17, 10.07.2024
Чете се за: 11:45 мин.
Спорт
Ламин Ямал
Снимка: X / UEFA EURO 2024
Слушай новината

„Той е играч, който може да бележи нова ера във футбола“.
Шави Ернандес, бивш футболист и треньор на Барселона

„Изглежда сякаш е бил докоснат от Бог. Той е различен“.
Луис де ла Фуенте, селекционер на Испания

„Получихме предложения за футболисти като Ламин Ямал на стойност 200 млн. евро и казахме „Не“.
Жоан Лапорта, президент на Барселона.

„Марадона, Меси и сега Ямал“.
Лотар Матеус, легенда на Германия

Вероятно има елемент на хипербола в сравнението направено, докато гледа играта на Ламин Ямал по време на победата на Испания с 1:0 над Албания на Евро 2024, но легендарният бивш полузащитник на Германия и носител на Златната топка Лотар Матеус може да си го позволи.

След зашеметяващия сезон с Барселона, в който успя да пробие и изгрее в първия състав, Ямал продължава да блести с изявите си и на турнира на Стария континент в Германия.

Неговото силно представяне в груповата фаза е последвано от още по-впечатляващи игри във фазата на директните елиминации. След превъзходната си игра срещу Грузия и домакините от Германия, Ямал изигра най-силния си двубой в турнира срещу Франция и вдъхнови своята родина за класиране за двубоя за трофея в неделя.

Изглежда почти неправдоподобно, че той е все още на 16. Но Ямал, който вече се превърна в най-младия голмайстор в историята на Барселона, сега не спира да подобрява рекорд след рекорд и на международно ниво.

Попадението му срещу Франция го превърна в най-младия футболист в историята, разписал се на европейско или световно първенство по футбол, задминавайки постижение на легендарния бразилец Пеле – „Краля на футбола“.


Ямал е на първо място на еврофиналите и по голови подавания – 3. Няма футболист, който да е създал повече голови положения в турнира от него. Той е в топ 10 и на класацията за удари и дрибъл.

Не просто играе, но и блести. Дори сега, когато финалът все още не е изигран, той е сигурен победител в класацията за „Млад играч на турнира“. Ямал прави безпрецедентни неща. На неговата възраст, на която той вече има 51 двубоя за първия състав на Барселона и 13 за националната гарнитура на Испания, 6 от които на голям турнир, Лионел Меси все още не беше направил дебюта си за Барса. Бъдещето ще покаже, дали обещаващото младо крило на Испания ще успее да застигне уникалните постижения на именития аржентинец. Но няма как да има съмнения в безумния талант, който се крие в краката на младока и неговия безграничен потенциал.

Ламин Ямал е следващият. Той направи огромни крачки в развитието си в последните три години, за които разказва Оскар Лопес, бивш футболист на Барселона, който в момента е треньор в различни младежки формации на клуба. Ямал става част от академията на Барса когато е на 7 години. На 15, той вече записва мачове във възрастови групи до 16 и до 19 години през сезон 2022/23.

„Тази година беше много добър процес, през който трябваше да го преведа по отношение на аклиматизацията към възрастовата група, към нивото, към изискванията“, казва Лопес.

„Защото не е същото да си кадет и да играеш срещу по-големи с една година от теб, както да играеш с момчета, които са 4-5 години по-големи. Беше много важно да направим процеса на адаптация, в който той видя, че може да се справи и има необходимия талант, който в момента демонстрира на европейското“, разказва Лопес.

Така Ламал премина през всяка възрастова група до заветната точка в Ла Масия. Този път беше различно.

„Процесът обхвана много различни аспекти. Трябваше да накарам едно момче на 15 да играе с 5 години по-големи от него. На емоционално ниво това можеше да го пречупи“, споделя Лопес.

Но не се случи, разбира се. Напротив, направи го по-силен.

„Той постепенно започна да получава повече игрови минути. Но това беше резултат от неговия труд, а не защото всички казваха колко е млад и колко е добър. Той си заслужи тези минути“, отбелязва Лопес.

„Психически той е много стабилен. При него не виждам тези колебания, които са присъщи за връстниците му. Постепенно той осъзна, че трябва да върви крачка по крачка напред в емоционален аспект и да знае как да се справи ако го оставят на резервната скамейка и не получава минутите, които иска да играе в даден двубой. Той не знаеше какво е да останеш на пейката и да не запишеш участие в двубоя. За да се справи емоционално с всички тези неща, едно 15 годишно момче трябва да получи вашето внимание и помощ“, коментира Лопес.

„Той е изключителен…като Иниеста или Шави“

Алберт Капеяс, бивш треньор и директор в академията на Барселона е сигурен, че е въпрос на време Ямал да остави своя отпечатък и в първия състав.

„Той беше изключителен“, споделя Капеяс. „Той беше от момчетата, за които от първите им крачки може да кажете, че ще стигне до първия отбор, ако успее да се опази от контузии и хората около него са достатъчно умни. А това не е лесно. Той е като Иниеста или Шави. Не обичам да сравнявам играчи. Иниеста, Шави и Меси бяха различни като характеристики, но общото между тях беше, че от първите им стъпки виждаш в тяхно лице някой, който може да направи разликата във футбола“.

Сравненията с Меси

Говорейки от база на опита като бивш съотборник на Меси и треньор на Ямал, Оскар Лопес може ясно да направи сравнение между тях. Може ли младокът да достигне нивото на аржентинската легенда?

„Едно от най-силните качества на Меси, а той притежава много такива, е способността да кара отбора да се движи заедно с него. Той знаеше как да накара целия отбор да играе, без значение дали взима топката от средата на терена или от десния фланг, навлизайки във вътрешността на терена. Той знаеше кога трябва да поведе отбора, кога беше необходимо да се нагърби с отговорност и да реши мача. Това, според мен, е нещото, което на Ламин му предстои да научи. Но, с течение на времето той ще се научи. Не трябва да забравяме, че говорим за едно момче на 16 години. След 10 години той ще бъде само на 26, а вече ще има 10 години опит като професионалист“, коментира Лопес.

Когато Лео срещна Ламин

Сравненията между Меси и Ямал са абсолютно неизбежни, но появата на една снимка и невероятната история зад нея, извеждат връзката между двамата на съвсем различно ниво.
През 2007 г. семейството на Ямал получава възможността шестмесечното им бебе да бъде част от фотосесия с играч на Барселона за календар, който е направен с цел събиране на пари за благотворителност.

По стечение на обстоятелствата Меси, 20-годишен по това време и в ранните етапи на кариерата си в Барселона, беше играчът, който се снима с Ямал.

„Почувствах се много щастлив когато видях, че тази снимка обиколи целия свят“, казва Жоан Монфор, който по онова време е фотограф на събитието.

От ученик до суперзвезда

От Хърватия, Италия и Албания в груповата фаза, през Грузия, Германия и Франция в елиминациите, опонентите на Ямал разбраха колко смъртоносен ляв крак има младокът. Разбира се, това не е единственото оръжие на „Ла Роха“, ни най-малко, но е най-опасното им. При това от момче, което след няколко дни ще навърши едва 17 г.


Лопес, както всеки друг в Ла Масия, следи внимателно прогреса на Ламин. Астрономически е изминала само година откакто Ямал направи крачка от академията към първия отбор. И само две, откакто младокът беше част от съставите на Барселона до 16 и 19 години. Той израсна толкова бързо.

„В наши дни всичко се случва светкавично“, споделя Лопес. „Понякога ми се иска да бъде малко по-постепенно, както беше по мое време, да е малко повече стъпка по стъпка, за да може един играч да се наслади на времето когато футболът е забава, а не работа. Но, в края на краищата, това е обществото ни днес. Футболисти в потенциала на Ямин, които израстват толкова бързо, пропускат 2 или 3 години, в които играта е все още хоби за тях. Разбира се, че съм изключително горд, че участвах в неговото развитие, както и на много други“, добави Лопес.

Ламин Ямал се превърна от ученик в суперзвезда, няма спор в това. Сравненията с Марадона и Меси може са прибързани, но това 16-годишно момче притежава потенциала да стане един от най-великите в историята.

В текста са използвани цитати от „Скай спортс“.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов до ДПС: Няма да подкрепим втория мандат
Борисов до ДПС: Няма да подкрепим втория мандат
Жегата в София (СНИМКИ)
Жегата в София (СНИМКИ)