От волейболната федерация призоваха властите да допуснат фенове на световното

от БНТ
17:16, 22.09.2021
Чете се за: 05:35 мин.
Спорт
волейболната федерация призоваха властите допуснат фенове световното
Слушай новината

Вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол и председател на Организационния комитет на Световното първенство по волейбол за мъже до 21 години Давид Давидов заяви, че все още няма официален отговор от властите на запитването на Българката федерация по волейбол за допускане на фенове по време на шампионата – ограничен брой и при задължително условие: ваксинационен сертификат, негативен PCR тест от последните 48 часа, антигенен тест от последните 48 часа, или документ за прекаран COVID-19.

Организаторите са предложили да прилагат мерки, които не са задължителни за други сходни сектори, в които достъп на публика е разрешен достъп. До момента усилията им момчетата на Найден Найденов да играят пред фенове не са дали резултат.

„Заповедта на министъра на здравеопазването от 7 септември ограничава всякаква публика при спортове в закрити спортни съоръжения. Още преди да бъде издадена тази заповед започнахме да търсим контакт с нашите власти, предвид изключително важното за българския спорт и българския волейбол събитие. Това е първо световно първенство за младежи, което се провежда у нас и се надявахме, че ще получим малко по-специално внимание. По време на проведените срещи направихме конкретни предложения, как да подкрепим усилията на властите да ограничат пандемията. Бяхме готови да работим при изключително строг контрол и да ограничим достъпа единствено до хора с ваксини, преболедували или разполагащи с отрицателен тест. Искам да подчертая, че това не е задължително при посещения в кино, театър и дори цирк, където има възможност да се използва 50% от капацитета на съответното съоръжение. Разчитахме, че на тези наши инициативи ще бъде обърнато внимание и най-малкото ще получим отговор“, каза Давидов.

Той допълни, че БФВ е направила разчет за допълнителни инвестиции в човешки ресурси и оборудване, с цел осигуряване на контрола.

Координаторът на националните отбори по волейбол Владимир Николов изрази възмущението си от факта, че към момента Световното първенство до 21 години е оставено без публика.

„За пореден път нашият спорт е тотално неглижиран от хора, които твърдят, че се интересуват от здравето ни. Нашето здраве, това е здравето на нашите деца. Здравето на нашите деца минава през движение и спорт. Какво по-хубаво от това нашите деца да могат да спортуват и тези хора, които са се ваксинирали, показали са се отговорни към собственото си здраве и здравето на околните, да им се радват. Още от началото на годината имаше абсурдни ситуации, които всички знаем. Работещи МОЛ-ове, отворени огромни магазини във време, когато залите не бяха. Сега изпадаме в подобна ситуация, която според мен е абсурдна", каза Владимир Николов.

Именно предложените от мерки ще бъдат прилагани от в Италия при допускане на зрители в залите.

"Все още не сме се отказали и се надяваме, че утре или в петък ще получим отговор. Нашето правителство твърди, че се опитва да поощрява ваксинацията. За хората, преминали през процес на ваксинация би трябвало да имат достъп до събития, изцяло блокирани към момента. Надяваме се апелът ни да стигне до управляващите - да бъдат взети предвид всички направени до момента усилия, както и конкретните мерки, които предлагаме да осигурим в залата“, допълни Давид Давидов.

Той обърна специално внимание и на факта, че ако заповедта се спазва стриктно, част от играчите дори няма да имат право да участват на първенството.

„Поредно несъвършенство в тази заповед е кой може да спортува и да тренира в тази ситуация. Според заповедта от 7 септември това са само спортисти-професионалисти. Професионалисти означава хора, на които се заплаща за положения труд. Разчитаме на адекватна обратна връзка от нашите управляващи“, заяви вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол.

Давид Давидов отчете и добрата съвместна работа с министерството на здравеопазването, при посрещането на отборите за първенството.

„Имаме изключително добра координация и съдействие от тяхна страна по отношение посрещането в България на отборите, намиращи се в червена зона към момента. Тяхната навременна помощ ни даде възможност да избегнем задължителната карантина за тези отбори. Използвам случая да благодаря специално на заместник-министър Златанов и екипа му “, завърши Давидов.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕС планира да въведе общо зарядно устройство за телефони
ЕС планира да въведе общо зарядно устройство за телефони
Партия "Възраждане" издигна лидера си Костадин Костадинов за кандидат-президент
Партия "Възраждане" издигна лидера си Костадин Костадинов за кандидат-президент