НОВИНИ

Отбелязваме Световния ден на неидентифицираните летящи обекти

НЛО
Снимка: pixabay.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:20, 02.07.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Още
Слушай новината

На 2 юли се отбелязва Световният ден на неидентифицираните летящи обекти. Той ежегодно привлича интереса на много хора, вярващи в извънземни. Един от най-разпространените начини за честване на празника е групово наблюдение на небето.

През 2001 г. Хактан Акдоган, създател на Международния музей на НЛО в Истанбул, в Турция, предлага 2 юли да се отбелязва като Световен ден на неидентифицираните летящи обекти. Причината за това е, че на тази предполагаема дата през 1947 година се случва т.нар. розуелски инцидент.

Тогава край американското градче Розуел, щата Ню Мексико, катастрофира летателен апарат, който е открит от собственика на имота, където се разбива. Човекът се обажда на военна база. Според него в летателния обект е имало тела на четирима пътници, които са били ниски на ръст и са били с големи глави и черни очи. Няколко дни по-късно американските военновъздушни сили обявяват, че разполагат с "летяща чиния".

Информацията е опровергана от бригаден генерал Рами. Според официалното обяснение край Розуел са паднали парчета от свръхсекретна сонда за проследяване на съветските ядрени изпитания.

От декември 2022 г. САЩ променят със закон наименованието неидентифициран летящ обект на неидентифицирано анормално явление, което е с по-широк обхват и включва не само обекти във въздуха, но и във водна или комплексна среда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият газов терминал в Александруполис остава извън строя
Новият газов терминал в Александруполис остава извън строя
Георги Иванов получи подарък от художника Иван Яхнаджиев за рождения си ден
Георги Иванов получи подарък от художника Иван Яхнаджиев за рождения си ден