НОВИНИ

Отдадоха почит към жертвите на земетресението в Япония преди 10 години

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:04, 11.03.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

10 години от мощното земетресение, разлюляло североизточното крайбрежие на Япония и последвалото цунами. В страната почитат паметта на жертвите. Във възпоменателните церемонии се включиха император Нарухито и премиерът Йошиде Суга.

В 14:46 - часът, в който преди 10 години беше регистриран трусът със сила 9 по Рихтер, Япония запази минута мълчание. Във Фукушима, една от най-засегнатите префектури, върху голям екран бяха показвани и други места в страната, където отдадоха почит на жертвите. На възпоменателната церемония в Токио присъстваше император Нарухито и съпругата му Масако. Това е първата им публична изява от началото на пандемията.

В залата в японската столица присъстваха само 220 души заради коронакризата. Миналата година възпоменателните церемонии бяха изцяло отменени. На 11 март 2011 година трус с магнитуд 9 по Рихтер, най-високият регистриран в Япония, разлюля североизточната част на страната.

Люлеенето предизвика мощни вълни цунами, които доведоха повреда в АЕЦ "Фукушима" и до най-мащабната ядрена авария за последните десетилетия. Жертвите на трагедията са повече от 16 000, като 2500 души се водят безследно изчезнали.

Тъжен спомен в Япония - 10 години от бедствието във Фукушима (Снимки)

В следващите няколко години повече от 3700 души са загубили живота си, заради влошено здравословно или психическо състояние, следствие на преживяното. Най-засегнатите префектури бяха Мияги, Ивате и Фукушима. Зоната на смъртта в района става все по-малка, а Япония продължава да се възстановява след бедствието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерер с триумфално завръщане на корта
Федерер с триумфално завръщане на корта
Федерер за завръщането си: Беше дълъг път, но се справих
Федерер за завръщането си: Беше дълъг път, но се справих