НОВИНИ

Откъде произлиза името „Група на смъртта“?

bnt avatar logo
от Станислава Кръстева
13:37, 23.06.2021
Чете се за: 02:02 мин.
Спорт
Стадионът в Глазгоу
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Последните мачове от „Групата на смъртта“ (Група F) ще се изиграят тази вечер на Евро 2020. Португалия, Франция и Германия са тимовете, сочени за фаворити на шампионата. Но по-интересното е, че още в началото на надпреварата трябваше да се изправят един срещу друг. Четвъртият тим, изтеглил късата клечка в тази група, е Унгария.

Но откъде произлиза названието „Група на смъртта“?

За първи път словосъчетанието се появява сред мексиканските журналисти преди старта на финалната част от Световното първенство през 1970 г. Сполучливата комбинация от думи е използвана тогава, за да се обозначи потокът с най-силни тимове: Англия, Бразилия, Чехословакия и Румъния.

Към онзи момент три от тези четири отбора се смятат за реални претенденти за спечелването на трофея. Всичко е толкова просто – Англия е действащ световен шампион, Бразилия печели надпреварите през 1958 г. и 1962 г., а Чехословакия е сребърен медалист от шампионата през 1962 година. Румъния не влиза в плановете на никого.

На Мондиал 1970 участват само 16 отбора, а реалните фаворити са 6 от тях. Останалите три състава, които имат амбиции са Уругвай, Италия и ФРГ.

„Групата на смъртта“ не минава без изненади. Първото място е за Бразилия, Англия остава на второ място, а Чехословакия не печели нито една точка за три мача. Трети е тимът на Румъния.

От тогава се смята се, че отборите, излизащи от този поток са главни претенденти за спечелването на турнира. Мнението е напълно обосновано, още повече, че през 1970 година трофеят отива при бразилците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1700 седмокласници се явиха на тест по история
1700 седмокласници се явиха на тест по история
Помилваните каталунски сепаратисти вече са свободни
Помилваните каталунски сепаратисти вече са свободни