НОВИНИ

Откриха тонове заровени пестициди край Койнаре и Радомирци

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 04.08.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

19 тона пестициди бяха открити заровени близо до град Койнаре и село Радомирци. Проверките са след подаден сигнал. Екоминистърът Емил Димитров и зам.-главният прокурор Десислава Пиронева бяха на място.

В село Радомирци количествата заграбени пестициди са около 4 т, а край град Койнаре - 15 т. Това са смесени препарати за растителна защита с неустановен състав и произход.

Подобен тип отпадъци са събирани в цялата страна още през 60-те години на миналия век. През 90-те години част от тях са заровени и загробени на различни места. Събирани са в складове, някои от които са в добро състояние, други са се самосрутили. В повечето случаи липсва документация откъде и как са събирани пестицидите.

Десислава Пиронева, зам.-главен прокурор: Целта на проверката е да се обезопасят тези места, така че те да не създават опасност за живота и здравето на гражданите.

Министър Емил Димитров заяви, че през изминалите години са обезвредени 4 000 тона пестициди от 70 склада на територията на цялата страна.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Не можем с магическа пръчка веднага всичко. Но усилията ни и указанията от прокуратурата са тези, които най-много представляват опасност, които биха могли да замърсят водоизточник, които имат лесен достъп, които някой би могъл да злоупотреби с тях, да създадем организация максимално бързо поне с тях да приключим.

В момента България няма възможност и съоръжения да обезвреди тези отпадъци и страната ни работи по Швейцарска програма, която има обучени екипи и фирми, превозни средства и площадки, които да съхраняват подобни отпадъци. Пестицидите се унищожават на територията на Франция, Германия, Белгия и Швейцария.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: По никакъв начин не е ставало на идея и на мисъл да се изгарят в България, защото ние нямаме този опит все още.

Местните хора твърдят, че са знаели за пестицидите от години, но нямат притеснения.

Министър Димитров увери, че всяка площадка, която бъде открита, ще бъде обезопасена и изнесена на безопасно място.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Не можем всички, но най-опасните ще се опитаме. Ще заделим максимално голям ресурс в условията на коронавирус.

Екоминистърът смята, че със средствата, които утре МС ще гласува, може да бъдат унищожени още до около 1 200 тона пестициди на територията на цялата страна.

Автор: Дарина Найденова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холивудската звезда Меган Фокс е в България
Холивудската звезда Меган Фокс е в България
Топчета от палмово масло изплуваха и в Бургас
Топчета от палмово масло изплуваха и в Бургас