НОВИНИ

Откриха Военноморски координационен елемент за Черно море

откриха военноморски координационен елемент черно море
bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 01.07.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Военноморски координационен елемент (ВМКЕ) на Военноморските сили за Черно море беше открит днес, 1 юли, в Пункт за базиране Варна.
Дейностите, които ще изпълнява ВМКЕ, бяха представени от неговия командир капитан ІІ ранг Георги Марков.

Военноморският координационен елемент за Черно море ще допринася за изграждане на морската ситуационна осведоменост в Черно море и ще спомага за координацията между Военноморските сили на Република България и други организации чрез събиране, анализ и обмен на информация, осигуряване военноморското сътрудничество и ръководство на корабоплаването, с цел подпомагане провеждането на военноморски учения и операции.

ВМКЕ ще изпълнява дейности по координиране и разпространение на информация за морската обстановка между военни и граждански структури; участие в подготовката, планирането и провеждането на операции и учения; обмен на информация с Военноморското командване на НАТО, Морските оперативни центрове на съседните Черноморски държави и международни инициативи.

На откриването днес присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, кметът на община Варна Иван Портних, областният управител на Варненска област Стоян Пасев, командири на военни формирования и офицери от Щаба на ВМС.

Създаването на Военноморски координационен център за Черно море във Варна, беше договорено между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп на срещата им през ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банско откри летния сезон със задължителни маски на закрито и в лифта
Банско откри летния сезон със задължителни маски на закрито и в лифта
Задържаха 32-годишен мъж от Първомай, шофирал с 3.59 промила алкохол
Задържаха 32-годишен мъж от Първомай, шофирал с 3.59 промила алкохол