НОВИНИ

Отнеха лиценза на оператора на "Турски поток"

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
13:17, 30.09.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
анкара скочи санкции сащ турски поток
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Нидерландия отне лиценза на дъщерната компания, оператор на газопровода "Турски поток", чиято централа е в Амстердам.

Причината е новият пакет санкции на Европейския съюз срещу Кремъл. От дъщерното дружество успокояват, че синьото гориво няма да бъде спирано.

В Черно море тръбата преминава в зона с висока сеизмична активност и се налага да бъде проверявана редовно със специализирани кораби.

Според компанията отнемането на лиценза няма да позволи ремонт при разместване на тръбата вследствие на земетресение. Но оборудването както за наблюдение, така и за ремонт на газопровода се внася от западни страни.

След саботажа на двата газопровода "Северен поток" единствените тръбопроводи за доставка на руски природен газ за Европа са преминаващите през Украйна тръби и "Турски поток".

Производството на синьо гориво в Русия е намаляло с 437 куб. м дневно от началото на годината до 838 млн. куб. м. Руското дружество вече е заявило нов лиценз, но няма информация дали ще бъде възобновен от властите на Нидерландия.

Основните потребители на природен газ по "Турски поток", освен Турция, са Сърбия и Унгария. В сряда унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че в настоящата ситуация се налага намирането на нови източници на енергия.

Той посочи, че 10,5% от световните запаси на газ се намират в Централна Азия, затова призова Европейският съюз да положи усилия за изграждане на нужната инфраструктура за доставки от Азербайджан, Кавказ и Централна Азия.

Според Сиярто има нужда от увеличаване на капацитета на трансанадолските и трансадриатическите тръбопроводи и от свързване на Южния газов коридор с Централна Европа през Западните Балкани. Будапеща подкрепя проект за пренасяне на зелена електроенергия, генерирана от вятърни централи, в Европа от Азербайджан.

Тръбопроводът "Турски поток" стартира през 2020 година, като част от усилията на Русия да разнообрази маршрутите си за износ извън Украйна.

Той е с капацитет от 31,5 милиарда кубически метра годишно. От пускането си в началото на 2020 и края на 2021 година през газопровода са доставени около 18 милиарда кубически метра газ до Турция и 16,8 милиарда кубически метра до европейските страни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателното решение за жалбата на Левски ще бъде взето в понеделник
Окончателното решение за жалбата на Левски ще бъде взето в понеделник
Откриха паметник на легендата на варненския футбол Никола Спасов пред Тича
Откриха паметник на легендата на варненския футбол Никола Спасов пред "Тича"