НОВИНИ

Отпускат 29 млн. лв. за саниране на жилищни сгради в 11 града

отпускат млн саниране жилищни сгради града
bnt avatar logo
от БНТ
10:18, 01.08.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Нови близо 29 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради ще получат 11 малки и средни градове у нас.

Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони-3“.

С ресурса се предвижда да бъдат обновени 63 многофамилни жилищни сгради, две училища и една административна сграда в градовете Берковица, Свиленград, Севлиево, Сандански, Поморие, Троян, Белоградчик, Никопол, Нова Загора, Попово и Козлодуй. Седем от населените места попадат в Северозападна и Северна Централна България, чието развитие е приоритет за правителството.

С новите средства жилищата на още 2055 домакинства ще преминат в по-горен клас на енергопотребление чрез подобряване на енергийната ефективност на сградите.
В рамките на процедурата бяха подадени 71 проектни предложения. Те се оценяваха на два етапа – за административно съответствие и допустимост, след което бяха извършени техническа и финансова оценка.

Работата на Оценителната комисия приключи на 30.07.2020 г. Предстои сключване на договори за безвъзмездна финансова помощ с кандидатите, чиито проекти са предложени за финансиране.
„Енергийна ефективност в периферните райони-3“ е продължение на процедурите „Енергийна ефективност в периферните райони“ и „Енергийна ефективност в периферните райони-2, по които бяха сключени 202 договора на обща стойност 188 млн. лв. С тях се очаква да се подобри енергийната ефективност на общо 683 обекта, от които 482 многофамилни жилищни сгради с 5907 домакинства и 201 публични сгради на местните централни власти в общините. Вече са реновирани 276 жилищни сгради с 3818 домакинства в общо 28 малки и средни градове.

Приоритетна ос 2 на ОПРР 2014-2020 е предназначена да подпомогне изпълнението на мерки за енергийна ефективност в обществени и жилищни сгради в малки градове - центрове на общини в периферните райони.

Инвестициите допринасят за подобряване на енергийната ефективност на сградите, намаляване на крайното потребление на енергия и емисиите на парникови газове, с което се повишава качеството на въздуха. Подобрява се и състоянието на сградния фонд в малките градове и условията за живот в тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
149 точки не стигнаха на Далас за победа над Хюстън
149 точки не стигнаха на Далас за победа над Хюстън
Поляк спечели колоездачната обиколка на България
Поляк спечели колоездачната обиколка на България