Отпускат допълнителни 4 млн. лв. за църквите

от БНТ
10:30, 14.04.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
отпускат допълнителни млн църквите
Слушай новината

Правителството отпуска допълнителни 4 227 260 лева за ремонтни дейности на църквите у нас и още 1 369 198 лева предоставят на общините Брезово и Своге. Това стана ясно по време на днешното правителствено заседание.

От одобрените средства 1 076 340 лв. се предоставят за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в община Асеновград.

Само преди дни премиерът Борисов посети манастира и пое ангажимент държавата да помогне допълнително със средства за обновяването на храма и залата в комплекса. Манастирът е основан през 14 век и е паметник на културата от национално значение.

„След претърпян пожар, по манастира е необходимо да се извършат още възстановителни работи. Започнали сме, много сме напреднали, но църквата, която е изключително красива, е пред срутване и затова отпускаме тези средства“, посочи премиерът Борисов.

2 млн. лв. са предвидени за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия във Велико Търново. Митрополията е с голяма историческа стойност за града.

За консервация и реставрация на храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“ в град Видин правителството отпуска 950920 лв. Храмът е втори по големина в България след патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София и е паметник на културата от национално значение.

200 000 лв. се предоставят за довършителни строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия.

По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане правителството отпусна общо 1 369 198 лева в подкрепа на общините Брезово и Своге.

От тези средства 1 286 625 лева са за авариен ремонт на язовир - основно водохващане за питейни нужди на с. Чехларе. За неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за кв. „Слатина“ в гр. Своге се предоставят 82573 лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити посяга към исторически втори 1/2-финал в Шампионската лига
Манчестър Сити посяга към исторически втори 1/2-финал в Шампионската лига
Борисов: Тези, които питат дали ни е страх от служебно правителство, се страхуват от демокрацията
Борисов: Тези, които питат дали ни е страх от служебно правителство, се страхуват от демокрацията