НОВИНИ

Отвориха пътя за Рилския манастир

bnt avatar logo
от БНТ
14:54, 02.04.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

След близо 3-месечно затваряне от днес пътя за Рилския манастир е отворен. Движението към Светата обител беше спряно, след като в началото на годината на пътя падна огромна скала, която скъса монтираните предпазни мрежи.

Един час преди обяд днес пътя за Рилския манастир беше отворен. В района на голямото срутище е изградено допълнително пътно платно, по което ще се извършва преминаването, докато продължава укрепването на проблемното свлачище. Има поставени знаци и светофарна уредба, които да регулират движението и да указват от къде точно да преминат автомобилите.

Първите туристи, които днес посетиха Рилския манастир, след като три месеца той беше недостъпен бяха пътешествениците Франк и Мириам. Вчера влезли в България, а Рилският манастир се оказал една от първите забележителности, които харесали и решили да посетят. Тази сутрин на път за манастира двамата французи се наложи да изчакат няколко часа за да бъде отворен пътя.

"Не сме били тук преди. Сега ще отидем да го видим. Прочетохме че е прекрасно място в България и решихме да го посетим, дали с кола или пеша, няма значение, ще го видим", сподели Франк.

За разлика от двамата французи, българи решили да посетят манастира рано сутринта, си тръгнаха разочаровани без да изчакат отварянето на пътя.

"От Банско идваме, да си минем до манастира, но за 2 минути не можем да стигнем. Долу няма нищо, какво да чакаме. Пътуваме си от долу, караме си, няма табела че е затворено няма нищо, идваме тука и какво става?! Ще си ходим, аз бързам", каза Димитър.

След като специална комисия от Областно пътно управление Кюстендил огледа пътя, в 11 часа той беше отворен за движение.

"Задължително за нас е безопасността на пътуващите и не можем така на бърза ръка както се казва да пуснем движението, от тази гледна точка изчакахме да се провери, да се обследва, поради забавяния от коронавирус на някои от проектантите вчера някоя от пробите не можа да се осъществи и сега в момента видяхте че пътна полиция пусна движението", обясни директорът на ОПУ Кюстендил Юлия Божилова.

Продължават и строителните дейности по срутището над пътя, което се активира преди няколко години. В края на миналата година в проблемния участък беше изградена голяма подпорна стена. Поставени са и мрежи, като предстои над пътя да бъде изградена и тунелна завеса, която да предпазва от падащи камъни, всички преминаващи през участъка.

За Великденските празници, които предстоят след месец и когато се очаква движението тук да бъде много натоварено, ще бъде въведена и допълнителна организация на движението,
като на място ще има и регулировчици от областно пътно управление.

Текст: Станислава Христова

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еди Хау е фаворит за мениджър на Селтик
Еди Хау е фаворит за мениджър на Селтик
Извършиха сърдечна операция в горяща болница в Русия
Извършиха сърдечна операция в горяща болница в Русия