НОВИНИ

Ожесточават се протестите срещу полицейското насилие в САЩ

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:04, 31.05.2020
Чете се за: 01:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Масови безредици и нарушаване на въведения вечерен час в редица градове на Съединените щати след смъртта на чернокож, починал при задържане от бял полицай в Минеаполис.

Силите на реда са на крак заради разграбване на магазини, опожаряване на коли и нападения над сгради. Предполагаемият виновник застава утре пред правосъдието, уволнени са и трима негови колеги.

Президентът Тръмп осъди проявите на насилие като дело на мародери, престъпни леви екстремисти и анархисти.

Огромни демонстрации срещу полицейското насилие над чернокожи, но и срещу социално-икономическото неравенство имаше в поне 30 американски градове, включително пред Белия дом във Вашингтон.

Протестите започнаха мирно, но по-късно се стигна до насилие. Губернаторът на Калифорния обяви извънредно положение в Лос Анджелис и задейства Националната гвардия. За целия град е в сила вечерен час от 20.00 до пет сутринта. Полицията извърши стотици арести.

20 полицейски коли са опожарени в Ню Йорк, патрулна кола се вряза в демонстрантите, но кметът Бил де Блазио заяви, че служителите не са започнали първи.

Полицейският час в Чикаго е от 21 до шест сутринта до второ нареждане.

Десетки бяха задържани в Атланта след като демонстранти останаха на улицата и след полицейския час и нанесоха щети на сгради и автомобили.

700 души от Националната гвардия помагат на полицията в налагането на вечерен час в Минеаполис, където почина задържаният Джордж Флойд. Пострадаха и двама души от телевизионен екип на Ройтерс в града.

Един човек беше прострелян смъртоносно в Индианаполис, но полицията отрече да са стреляли униформени.

13 полицаи са ранени в поставената под полицейски час Филаделфия.
Вечерен час е в сила и в Маями, Портланд, Луисвил и Сан Франциско.

Президентът Тръмп заяви, че размирниците поругават с действията си паметта на жертвата.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Изцеление, а не омраза, справедливост, а не хаос. Няма да допусна разгневената тълпа да вземе превес.

Доналд Тръмп отложи за септември срещата на Г-7, предвидена за този месец във Вашингтон и се обяви за покана в клуба на Австралия, Русия, Южна Корея и Индия.

Съперникът на Тръмп за президентското кресло -демократът Джо Байдън осъди безредиците, но подчерта, че американците имат право да протестират срещу полицейската бруталност.

Стотици демонстрираха срещу смъртта на Флойд и в Лондон и скандираха "Без справедливост няма мир".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск с първо послание пред публика на площад "Свети Петър"
Папа Франциск с първо послание пред публика на площад "Свети Петър"
Борусия (Д) си го върна на Падерборн
Борусия (Д) си го върна на Падерборн