НОВИНИ

Все още не е ясен произходът на боклука, открит край Червен бряг

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 31.05.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Все още не е ясно какъв е произходът на съмнителния боклук, който беше открит край Червен бряг. При първоначалния оглед е установено, че най-вероятно става дума за предварително преработен чрез изгаряне отпадък от акумулатори и електроника.

Сигналът е подал журналист от Червен бряг. По случая работят МВР и прокуратурата.

Балите с отпадъци са били складирани в стара силажна яма на бившето ТКЗС.

Д-р Цветан Костадинов - кмет на Червен бряг: Ползвано е място, до което достъпът не е много лесен с транспорт и вижда се, че са минали действия.

Според експертите на общината отпадъците с общо тегло над 60 тона са стоварени на това място преди повече от 2 години. Те са били засипани с пръст и върху тях е пораснала трева.

Данаил Тоновски - гл. експерт в Инспектората на общината: Това е интересното, че говорим за години, а никой не е подавал сигнал. Видимо той не е битов отпадък, това са по-скоро бегове с остатъчен материал отпадък, който по всяка вероятност е от изгорени кабели, техника. За сега не се знае кой е собственикът на силажната яма, в която са скрити боклуците.

Д-р Цветан Костадинов - кмет на Червен бряг: Не е ясен. Този район е свързан с парцели общинска собственост, но и закупени заради старо ТКЗС, което е приватизирано.

Направени са само най-спешните обследвания.

Инж. Илиян Банчев - главен експерт в Инспектората на общината: При откриването на отпадъка съответно извършихме измервания на радиационния фон. За щастие няма отклонения.

Тепърва експерти ще уточняват колко точно е боклукът, какъв е и дали е опасен за хората.

Автор: Десислава Пепова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шахтьор отказа Динамо за титлата в Украйна
Шахтьор отказа Динамо за титлата в Украйна
Спор между защитата и прокуратурата по делото за аферата с боклука
Спор между защитата и прокуратурата по делото за аферата с боклука