НОВИНИ

Паднали дървета, изровена настилка, наводнени мазета и приземни етажи - Плевен след бурята

Започна описването и разчистването на щетите в града

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 09.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Паднали дървета, изровена настилка, наводнени мазета и приземни етажи след проливния дъжд, който заля Плевен вчера. 38 литра на квадратен метър е измереното количество дъжд за по-малко от 3 часа в станцията на Националния институт по метеорология и хидрология в града. Вече започна описването и разчистването на щетите.

Снощната буря в Плевен нанесе огромни щети по инфраструктурата. Има затворени участъци за движение, а градският транспорт в някои райони е пренасочен към обходни маршрути и днес имаше огромно задръстване по улиците в града. Продължават дейностите по разчистване от водната стихия. Няма бедстващи хора, но има много наводнени приземни етажи.

Улици като реки, прекършени клони и дървета, а пътната настилка на места дори липсва. Това са част от пораженията след водната стихия, която сполетя Плевен снощи.

"Щом влиза водата през остъклението, през остъклените стъкла на терасата на коридора, трябва да се изчисти и да се измие. А навън е нещо страшно", коментира Евгения Дочева.

В ниските части на града имаше много закъсали автомобили. Хората обаче не смееха да излязат от колите заради водата, която на места била над метър. Тогава униформените от Второ РУ се притекли на помощ по извеждането на цели семейства от колите.

"Нивото на водата на места достигаше по улиците около 1,5 м. Имаше граждани, които бяха излезли от автомобилите си и се бяха качили на таваните буквално. Започнахме да ги извозваме. Ясно е, че автомобилите не бяха в движение", заяви старши инспектор Ивайло Диков, 2-ро РУ Плевен.

"Извадихме семейство от автомобил, който беше залят, буквално до кръста вътре лицата имаха вода. Изнесохме ги на ръце от автомобила, пренесохме ги до най-близкото кръстовище, там където нямаше вода, бяха доста уплашени", допълни Станислав Христов, младши инспектор 2-ро РУ Плевен.

"Казвахме на хората да бъдат спокойни, да изчакат и да се нормализира обстановката и ако имат някаква нужда просто да сигнализират на 112", добави Борислав Шутев, 2-ро РУ Плевен.

Вълната от пороя е заличила пътната настилка по няколко улици. Това е и причината за спирането от движение на няколко тролейбусни линии. Днес хората чакаха по спирките за градския транспорт, който обаче се движеше по обходни маршрути.

Шофьор на тролейбус обяснява в движение на хората от спирката, че линиите се движат само в едната посока.

"В селата няма проблем, имаше само в село Ясен на републиканския път паднало дърво, то е отстранено. Относно електропреносната мрежа имаше прекъсване на няколко места. Изпратихме екипи, които отстраниха своевременно, да благодаря и на шефа на ВиК за намесата за изпомпване на определени наводнени приземни етажи", каза още областният управител на Плевен Николай Абрашев.

Днес започва и описването на нанесените щети от проливния дъжд.

Вижте още в прякото включване на Мирослава Георгиева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов се класира за четвъртфиналите на "Чалънджър" в Австрия
Кузманов се класира за четвъртфиналите на "Чалънджър" в Австрия
Непознатият Хоселу
Непознатият Хоселу