НОВИНИ

Панама - човекът срещу мангровите гори

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:00, 04.11.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Екология
Слушай новината

Пунта Шаме е едно от любимите места на сърфистите в Панамския залив. Хиляди хектари мангрови гори предпазват крайбрежието от ерозия и наводнения.

Гъстите корени на дърветата действат като филтър, който пречиства водата, а листата и стволовете им всяка година поглъщат близо 23 милиона тона въглероден диоксид. Голяма част от зоната представлява защитена територия, в която добивът на дървен материал е забранен.

В същия район, на 80 километра от столицата Панама, е разположено селцето Ел Еспаве.

От поколения наред жителите му се препитават с производството на дървени въглища. Добиват ги от мангровите гори, въпреки че дейността им е незаконна.

Всеки ден мъжете от селото навлизат с лодките си по речните ръкави до най-гъстите плетеници от клони. Под короните на плаващите дървета те избират по-дебелите дънери, изрязват ги и превозват до специални площадки за обработка.

Получаването на дървени въглища от мангровите дънери включва няколко етапа.

Първият от тях е пренасянето на материала до лодките и подреждането му във вид на своеобразни кули. При втория етап кулите се покриват с трева и се засипват с пясък. Получават се пещи на открито, в които дървото тлее в продължение на няколко дни. Край на задушливия процес слагат ведрата с вода, които работниците от Ел Еспаве изливат върху пещите. Хората вадят овъгления дървен материал и го натрошават.

От всяка кула на площадката за обработка се получават по 120 чувала дървени въглища. Общата цена на материала е около 500 долара. Купуват го предимно пицарии и ресторанти, които приготвят ястия на пещ и скара.

Около 200 семейства в Ел Еспаве зависят от добива на дървени въглища.

От министерството на околната среда в Панама са наясно с нарушенията на забраната за унищожаване на мангрови дървета. Но властите засега не предлагат изгодна алтернатива за препитание на местните хора.

Работниците от Ел Еспаве все пак не губят надежда, че децата им ще получат нов шанс да изкарват прехраната си - без да вдишват гъст пушек и да се прибират у дома почернели от сажди.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генериран е хеш кодът на софтуера за машините за изборите
Генериран е хеш кодът на софтуера за машините за изборите
Асоциацията на работодателите също настоява за преизчисляване на цената на природния газ
Асоциацията на работодателите също настоява за преизчисляване на цената на природния газ