НОВИНИ

Пандемията от COVID-19 изостри неравенствата между мъжете и жените

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:08, 05.03.2021
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В навечерието на Международния ден на жената Европейската комисия публикува доклада си за 2021 г. за равенството между половете в ЕС, който показва отрицателното въздействие на пандемията от COVID-19 върху жените. Пандемията изостри съществуващите неравенства между жените и мъжете в почти всички области на живота както в Европа, така и извън нея, се казва в доклада.

Въздействието на COVID-19 върху жените

Държавите членки отчитат рязко увеличение на домашното насилие: например броят на сигналите за домашно насилие във Франция е нараснал с 32% през първата седмица на ограничителните мерки, а в Литва - с 20% през първите три седмици. В Ирландия се наблюдава петкратно увеличение на заповедите за забрана на домашното насилие, а испанските органи съобщават за увеличение с 18% на обажданията през първите две седмици на мерките за изолация в домашни условия.

Жените са на първа линия в борбата с пандемията: 76% от работещите в сферата на здравеопазването и социалните грижи и 86% от персонала, полагащ грижи за хора в сектора на здравните услуги, са жени. С настъпването на пандемията работното натоварване, рисковете за здравето и предизвикателствата за равновесието между професионалния и личния живот са се увеличили по безпрецедентен начин за жените в тези сектори.

Жените на пазара на труда са били тежко засегнати от пандемията: жените са свръхпредставени в секторите, които са най-силно засегнати от кризата (търговията на дребно, хотелиерството и ресторантьорството, полагането на грижи и домашен труд), защото в тях не може да се работи от разстояние.

Освен това за жените е било по-трудно да навлязат отново на пазара на труда по време на частичното възстановяване през лятото на 2020 г., като между второто и третото тримесечие на 2020 г. равнището на заетост при мъжете се повиши с 1,4%, но при жените то се повиши само с 0,8%.

Ограничителните мерки оказват значително въздействие върху неплатеното полагане на грижи и равновесието между професионалния и личния живот: жените прекарват средно 62 часа седмично в полагане на грижи за деца (в сравнение с 36 часа при мъжете) и 23 часа седмично в домакинска работа (15 часа при мъжете).

Фрапантна липса на жени в органите за вземане на решения във връзка с COVID-19

Проучване от 2020 г. установи, че мъжете са значително повече на брой от жените в органите, създадени за предприемането на ответни действия във връзка с пандемията. От 115-те национални специални работни групи във връзка с COVID-19 в 87 държави, включително 17 държави членки на ЕС, 85,2% са съставени предимно от мъже, 11,4% - предимно от жени, а в едва 3,5% жените и мъжете са представени по равно. На политическо равнище само 30% от министрите на здравеопазването в ЕС са жени.

За да наблюдава и следи по-добре напредъка в Европейския съюз, Комисията откри днес портал за наблюдение на стратегията за равенство между половете.

Порталът е разработен от Съвместния изследователски център на Комисията и Европейския институт за равенство между половете (EIGE), и ще даде възможност да се наблюдават резултатите, постигнати в отделните държави членки на ЕС, и да се сравняват тези резултати сред 27-те държави членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за отровените деца от Кардам се връща в прокуратурата
Делото за отровените деца от Кардам се връща в прокуратурата
Кралица Елизабет II получи две нови коргита
Кралица Елизабет II получи две нови коргита