Папата предупреди за опасност от "спирала на смъртта" и призова за спокойствие в Близкия изток

от БНТ , Източник: БГНЕС
15:50, 16.05.2021
Чете се за: 02:50 мин.
По света
папа франциск отслужи голямата меса ирак снимки
Слушай новината

Папа Франциск заяви по време на днешната си проповед, че загубата на невинни животи заради насилието между Израел и палестинците е "ужасна и неприемлива" и предупреди, че последният конфликт може да се влоши още повече.

"През тези дни ожесточените въоръжени сблъсъци между ивицата Газа и Израел взеха връх и рискуват да се превърнат в спирала на смърт и разрушения," каза папата след неделната молитва.

Много хора са ранени и много невинни са загинали. Сред тях има и деца, а това, според него, е ужасно и неприемливо.

"Питам се докъде ще доведат омразата и отмъщението? Наистина ли мислим, че ще изградим мир, като унищожим другия", каза още папа Франциск.

Коментарите му, отправени към събралите се на площад "Свети Петър" във Ватикана, последваха специалната литургия за Мианмар тази сутрин.

По време на литургията той повтори призивите за прекратяване на кръвопролитията в страната и призова хората да не губят надежда.

Израелска атака срещу чуждестранни редакции в Газа (ОБЗОР)

Папа Франциск, който често коментира актуални събития в неделните си обръщения, призова също и за спокойствие в Близкия изток.

"Апелирам за спокойствие към тези, които носят отговорност, да спрат шума на оръжията и да вървят по пътищата на мира с помощта на международната общност," каза той.

Заради израело-палестинския конфликт най-малко 10 000 жители на Газа са били принудени да напуснат домовете си след изострянето на въоръжения конфликт с Израел.

Стотици сгради в различни части на сектора са разрушени от обстрела, на който е подложен районът от страна на Израел.

Продължават ракетните удари между Израел и Газа

Министърът на външните работи на Палестина Риял ал-Малики подчерта, че "въпросът за Йерусалим е червена линия за палестинците" и, че "този проблем трябва да остане във фокуса на вниманието, както за арабските, така и за мюсюлманските общности по света".

Според него, "в момента Израел провежда срещу палестинците политика на апартейд". Във връзка с това той призова да бъде създаден "международен фронт, който да се противопостави на израелската агресия срещу палестинския народ".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Действията на МВР по време на протестите - основен мотив за освобождаването на Ивайло Иванов
Действията на МВР по време на протестите - основен мотив за освобождаването на Ивайло Иванов
Над 11 000 българчета се явиха за първи път на тест по български език в чужбина
Над 11 000 българчета се явиха за първи път на тест по български език в чужбина