НОВИНИ

Израелска атака срещу чуждестранни редакции в Газа (ОБЗОР)

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:10, 15.05.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Сградата с редакциите на международни медии в Газа беше разрушена при израелска атака.

Шестият ден от кризата взе цивилни жертви - 14 палестинци, 8 от които деца и един израелец. Пратеник на американската президентска администрация пристигна в Тел Авив, в опит да се прекрати огънят.

Вижте хронологията на израело-палестинския конфликт през последните часове.

Газа. Ранният следобед. Бърза евакуация от сградата с международните редакции. Собственикът на зданието бил предупреден от израелската армия, че в следващия 1 час сградата може да бъде атакувана. Обкръжен от журналисти, собственикът отчаяно се опитваше да разубеди израелските военни:

"Трябват ни 10 минути. Както виждате около мен са само хора от медиите", заяви Джюад Махди, собственик на атакуваната сграда.

Служител от Асошейтед прес допълни, че в сградата на медията има много техника, включително камери и монтажни станции.

"Собственикът на сградата ни каза да се евакуираме. Сега чакаме да разберем дали сградата ще бъде атакувана", добави Хеба Аакила, репортер на "Ал Джазира".

Атаката беше извършена в определеното време. 12-етажната сграда, в която се помещаваха редакциите на международните медии, рухна.

Освен Асошейтед прес там се помещаваха "Ал Джазира" и още няколко чуждестранни медии, както и офиси на компании и частни апартаменти. Говорител на израелската армия заяви, че в сградата е действала клетка на "военното разузнаване на "Хамас".

Израелската атака беше в отговор на палестински удар срещу жилищен блок в град Рамат Ган. При атаката загина 50-годишен мъж.

През нощта при израелски военен удар загинаха 10 души от едно семейство. Оцеляха само бащата и най-малкото дете. То било открито сред руините до безжизненото тяло на майка си.

Палестинците днес честват Накба - "катастрофата" - така наричат деня, в който преди 73 години е създаден Израел. В палестинските територии годишнината беше отбелязана със сирени. В знак на солидарност с палестинците в много държави днес се провеждат демонстрации.

Дълбоките корени на израелско-палестинския конфликт

В Париж протестът беше забранен. Стигна се до сблъсъци с полицията.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Супердерби на Италия направиха Ювентус и Интер
Супердерби на Италия направиха Ювентус и Интер
Падат редица COVID ограничения за българите при пътуване (ОБЗОР)
Падат редица COVID ограничения за българите при пътуване (ОБЗОР)