НОВИНИ

Падат редица COVID ограничения за българите при пътуване (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
20:59, 15.05.2021
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Падат редица ограничения за българи при пътуване в няколко държави.

При влизане в Германия българите вече няма да подлежат на задължителна карантина, стига да покажат документ, че са преболедували коронавирус, имунизирани са или пък имат отрицателен PCR тест. В Италия от утре също.

При съседите - задължителната карантина за влизащите в Румъния българи също отпада, при документ за ваксинация или отрицателен PCR тест.

Гърция вчера официално отвори част от границите си за туристи. Българите могат да използват два от граничните пунктове – "Кулата" и "Капитан Петко войвода".

В началото на летния сезон, днес трафикът към "Кулата" беше слаб, въпреки това на пункта се образуваха опашки.

По около един час отнемаше на туристите преминаването през граничен пункт "Кулата-Промахон" днес. На част от тях, въпреки че бяха подготвени с всички необходими документи, гръцките здравни власти правеха и бързи антигенни тестове.

"Налага ми се да пътувам доста често, всяка държава има различни изисквания, тези са нормални. Може би с антигенния тест допълнително се забавят нещата, но така те са сигурни, че няма да увеличават нивото на инфекция в държавата", заяви Слави Несторов.

Да има още облекчения на мерките за влизане в Гърция и това да привлече повече туристи. Това са надеждите за новия летен сезон на Радослав Везирев. Мъжът има няколко каравани в района на Офринио, които отдава под наем.

"Отиваме да косим трева и да привеждаме имота в готовност за лятото. Предполагам, че тази година ще е по-добра от миналата, тъй като много неща се урегулираха с ваксините и горе-долу може да се каже, че пандемията върви към овладяване, така че предполагам, че тази година ще е по-силно присъствието на българите в Гърция", коментира Радослав Везирев.

В момента за влизане от България в Гърция от туристите се изисква отрицателен резултат от PCR тест, сертификат за ваксинация или свидетелство за придобити антитела вследствие на прекарана коронавирусна инфекция.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелска атака срещу чуждестранни редакции в Газа (ОБЗОР)
Израелска атака срещу чуждестранни редакции в Газа (ОБЗОР)
Най-малко 12 жертви на две торнада в Китай
Най-малко 12 жертви на две торнада в Китай