НОВИНИ

Вътрешни размествания в БСП (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:09, 15.05.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Кристиан Вигенин ще е председател на предизборния щаб на БСП, реши Националният съвет на партията. На отминалите избори Вигенин беше водач на листата в Ямбол - единствената област, в която БСП беше първа политическа сила. Част от опозицията на Корнелия Нинова създаде ново идейно-политическо движение в БСП, което настоява за оставката ѝ.

Националният съвет на БСП единодушно прие доклада на Корнелия Нинова за актуалната политическа обстановка. Обща е оценката, че рокадите, които прави служебното правителство, са действия в правилната посока.

"Из целия свят се правят рокади. Първата работа, в първите 15 минути се сменят всички политически кабинети със заместник-министри. Що се касае до агенциите, ако са калинки, които са назначени без да имат съответните качества, не трябва да има никакви колебания", заяви Румен Гечев, член на Националния съвет на БСП.

По думите на Александър Симов служебният кабинет се е оказал една доста добра комбинация от кадри от целия политически спектър.

"В крайна сметка първите действия предизвикват оптимизъм. Рокадите бяха не необходими, те бяха задължителни", подчерта Симов.

Според широкото ръководство е нужна промяна в действията на БСП за извънредните парламентарни избори на 11 юли.

"Не трябва да се променя напълно тактиката, но очевидно трябва да променим подхода към избирателите. Някои от конкурентите ги пропуснахме, нашият фокус беше към ГЕРБ, а се оказа, че имаме и други, много сериозни конкуренти", допълни Румен Гечев.

"БСП не постигна поставените задачи на предишните избори. Значи трябва нещо да се промени", коментира още Александър Симов.

Паралелно с пленума, в НДК група социалисти - опозиция на Корнелия Нинова, създадоха идейно-политическо движение, в рамките на БСП. Нарекоха го "Социализъм 21 век". Настояват за оставка на Корнелия Нинова и виждат в това решаваща стъпка за изход от кризата в партията.

"Катастрофата на БСП от 4 април не дойде случайно. Тя е резултат от грешки на ръководството, от лошо водене на кампания, от конфронтацията вътре в БСП, която беше наложена, както и от неразбирането на потребностите на съвременното българско общество и държава", каза още Валери Жаблянов от БСП, "Социализъм 21 век".

Сред учредителите са още Велислава Дърева, Юрий Асланов и Ана Пиринска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетокласници протестираха срещу външното оценяване
Десетокласници протестираха срещу външното оценяване
Румен Радев: Със служебния кабинет се завръща държавността
Румен Радев: Със служебния кабинет се завръща държавността