НОВИНИ

Парад след поражение

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
18:08, 23.09.2024
Чете се за: 06:00 мин.
Европейски футбол
мидълзбро излъга челси взе крехък аванс първия полуфинал турнира купата лигата
Снимка: БТА АРХИВ
Слушай новината

Краят на футболния сезон все още е доста далеч и не можем да знаем кому ще се усмихне Фортуна към края на месец май. Но можем да предположим, че независимо от имената на новите шампиони в големите първенства ще видим пищни паради по големите булеварди на съответните градове. Вероятно сте ги виждали - отборът с треньора и щаба минават на двуетажен автобус през центъра на града и феновете им се радват и празнуват заедно с тях дадения трофей.

У нас може би най-емблематичният пример е посрещането на националите след Мондиала в Съединените Щати през 1994 и движещите се коли с играчи по "Цариградско шосе". Всичко това е напълно нормално. Но нормално ли ще ви се стори, ако ви кажа, че историята помни и случай, в който елитен тим изпада от най-високото ниво на футболната пирамида в страната си, но въпреки това прави парад в края на сезона? Е, наистина има подобна аномалия.

Дами и господа - Мидълзбро, сезон 1996/1997. Събитията около тима са странни, меко казано. Отборът от североизточна Англия достига до финала в турнира за Купата на лигата, който обаче губи от Лестър. В шампионата събитията се развиват катастрофално, след като тимът е наказан от Футболната асоциация с отнемането на 3 точки от актива или точно толкова, колкото изпращат Мидълзбро в зоната на изпадащите след последния кръг. Боро приключва с 39 точки и остава на 19-а позиция, зад Съндърланд с 40. Първият отбор над чертата - Ковънтри, както и 16-ият Саутхемптън завършват с по 41 точки.

В Мидълзбро, където по онова време играят Жуниньо и Фабрицио Равинели, настроението никак не е приповдигнато. Но колкото и невероятно да звучи, тимът успява да достигне и до другия финал в домашните турнири през сезона - този за Купата на Футболната Асоциация, което до онзи миг никога не се е случвало на състава в цялата му история. Задава се мач на Уембли срещу Челси. Солиден процент от населението на града потегля към Лондон. Когато часовникът удря 17:00ч., в Мидълзбро няма нито един автомобил или човек по улиците. Тези, които нямат билети и не са отишли в столицата, са в пъбовете и стискат палци на любимците си. Но едно зло никога не идва само, така че болката за Мидълзбро ще продължи. Роберто ди Матео вкарва най-бързия гол в историята на финалите на ФА Къп и Челси повежда още преди да е изминала и една минута от сблъсъка. На всичкото отгоре италианският нападател Раванели се контузва и е заменен принудително във вероятно последния си мач за тима още през първата част.

Боро обаче не се предава и за един кратък миг доставя огромна радост на привържениците. При едно центриране отборът успява да вкара гол, който обаче секунди по-късно е отменен заради засада и радостта на феновете е напълно напразна. В крайна сметка тимът не играе никак лошо, но губи и този финал с 0:2. Така равносметката от сезона е два загубени финала за домашните купи и изпадане от Висшата лига. Едва ли може да е по-болезнено.

Когато обаче тимът се прибира, в града е организирано триумфално посрещане за играчите и треньора в знак на благодарност за борбения дух, показан на Уембли. Хиляди се стичат по улиците на Мидълзбро, докато прословутият двуетажен автобус се движи с минимална скорост. Много от играчите дори държат реч на микрофон. Сред тях е и Раванели, който обещава на запалянковците, че ще остане в тима, въпреки че той ще се състезава във второто ниво на английския футбол. И донякъде изпълнява обета си. През следващата кампания Фабрицио наистина остава в Мидълзбро, но изиграва едва два мача преди да се скара с ръководството и да се раздели с клуба. Единственият играч, който не присъства на парада, е Жуниньо. Бразилецът е отпътувал за родината си, като очевидно не смята да се връща в североизточна Англия.

Слуховете тогава го свързват с трансфер в посока Манчестър или Мадрид, а където има дим, има и огън - бразилецът наистина подписва малко по-късно с Атлетико Мадрид. Съдбата обаче обича да си прави шегички и въпреки че не дава обещание като Раванели, Жуниньо се завръща в Мидълзбро ... още два пъти. През сезо 1999/2000 играе в Боро под наем, след което прекарва в тима и периода между 2002 и 2004. В деня на парада феновете твърдят в интервюта тогава пред ББС, че не се сърдят на Жуниньо и разбират защо иска да си тръгне.

Парад след изпадане и два загубени финала.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет българки ще започнат от основната схема на тенис турнир за жени от ITF във Варна
Пет българки ще започнат от основната схема на тенис турнир за жени от ITF във Варна
Евертън ще има американски собственици
Евертън ще има американски собственици